miercuri, 20 octombrie 2010

Unde a ajuns "stiinta" fara scrupule

Un documentar britanic despre industria ouălor şi a cărnii de pui.

Ouăle în Marea Britanie:
-29 milioane oua – 30 milioane găini ouătoare
-o găină face cam 300 ouă în ciclul productiv (durează aprox. 1 an)
-10 miliarde ouă pe an
-63 % dintre ouăle britanicilor vin de la găini crescute in baterii
-într-o baterie sunt 4-6 găini şi nu ies niciodată de acolo (20 milioane găini în cuşti în toată Marea Britanie)
-85% din produsele alimentare conţin ouă provenite de la găini ţinute în cuşti (maioneză, sosuri, salate)
-vor apărea noi cuşti cu condiţii mai bune.
-puii masculi sunt gazaţi imediat după eclozare deoarece nu aduc profit, apoi sunt duşi la grădinile zoologice ca hrană
-găinile care nu mai sunt productive sunt tranşate pentru diverse produse alimentare, pe principiul „nimic nu se pierde, totul se valorifică”
-carcasele de găini neproductive sunt folosite pt. MRM: o pastă din resturi de pasăre, peste care se adaugă aditivi alimentari şi se obţin hot-dog, burgeri, etc.
-există şi producători de ouă bio, unde găinile stau în mediu natural

Ce pui pe masa partea 1 – ouăle


Puii în Marea Britanie:
-în Marea Britanie producţia este de 855 mil. pui pe an – 27 pui tăiaţi în fiecare secundă
-carnea de pui a devenit tot mai ieftină deoarece America a dezvoltat o specie de pui care creşte repede, mănâncă mult şi trăieşte puţin (aprox. 60 grane pe zi)
-un pui american ajunge la vârsta de tăiere în 39 de zile
-puii-rebut sunt gazaţi după eclozare
-un sfert dintre puii americani au probleme cu picioarele din cauza îngrăşării forţate
-în crescătorii se permite o densitate de 19 păsări pe metru pătrat (38 kg carne pe metru pătrat), ceea ce duce la apariţia deselor cazuri de îmbolnăvire
-95 % din carnea de pui a britanicilor provine din astfel de crescătorii
-există şi crescătorii mai relaxate, unde puii au cu 25 % mai mult spaţiu
-rata de deces în astfel de crescătorii e cu 45 % mai mică
-a treia categorie de crescătorii sunt cele bio, unde găinile cresc în ritmul lor natural
-în unele crescătorii puii sunt executaţi prin electrocutare, o metodă socotită mai modernă

Ce pui pe masa partea 2 – carnea de pui


Preluat de aici
Producător: Jamie Oliver – Marea Britanie.
Titlul original: “Jamie’s fowl dinners”.

Un comentariu:

  1. Liliana vai de noi ce mancam....Astia ne omoara ei cu zile.Nu ma mira deloc faptul ca toata lumea se plange de tot felul de boli....si mai ales de Cancer boala secolului mai rea ca Sida.....si foarte fregventa!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare