miercuri, 15 septembrie 2010

Monahii si copiii sau cum uneste Dumnezeu singuratatile

In dimineata acestei zile, intre gradinita Ilincai si scoala celor mai mari, am vazut acest reportaj despre Manastirea Banceni.
Ce sa va spun... in timp ce vedeam filmul realizam cat de putin incerc sa fac eu si ca toata ziua ma plang ca-s obosita si neajutorata. Cand s-a terminat filmul am putut sa spun cu toata inima, precum spun Parintii, ca tare m-am folosit sufleteste! Aceleasi sentimente le-am trait si atunci cand am mers la Parintele Nicolae de la Valea Plopului...dar mai bine sa las vorba, ca sa puteti cat mai de graba sa vedeti filmul.
Recomandarea a vazut-o la Laurentiu Dumitru de unde am preluat si comentariul de mai jos.


Manastirea Banceni – sfant lacas de inchinaciune al romanilor din Ucraina
Dincolo de granita de nord a Romaniei la doar cativa kilometri, pe teritoriul Ucrainei, pe o colina inverzita, se afla manastirea Banceni, loc de profunda spiritualitate care ii aduna pe romanii din aceasta regiune. O biserica de mari dimensiuni strajuieste in mijlocul manastirii. Aici, dar si in celelalte biserici mai mici ale acestui asezamant monahal, se oficiaza slujba in limba romana. Petuniile care se revarsa de la cele trei etaje ale corpului de chilii si ale staretiei proaspat zugravite in culoarea turcoaz, aleile cu trandafiri de diferite culori, vasele cu flori de la intrarea trapezei, imbogatesc aceasta oaza de liniste de la marginea padurii. Si totusi, linistea aceasta este, in timpul zilei, intrerupta de zgomotul masinilor si al constructorilor.

La Banceni se construieste in continuare sub obladuirea Parintelui Staret Mihail Jar, cel care, cu binecuvantarea lui Dumnezeu, a ridicat acest ansamblu manastiresc, format din mai multe cladiri. In partea stanga, sub un pavilion acoperit cu tabla albastra ce te duce cu gandul la cerul senin, se afla Altarul de vara unde se oficiaza Liturghiile cand se aduna foarte multi credinciosi. Viitoarea trapeza aflata in constructie va putea primi o mie de pelerini ajunsi pe aceste meleaguri. La intrarea in manastire a fost ridicata o clopotnita uriasa care poate rivaliza cu marile clopotnite ale lavrelor din Ucraina. De fapt, este o constructie complexa care va adaposti si un camin spital pentru calugari si un mic muzeu.

In biserica mare din Banceni, zugravita in exterior in galben, se afla moaste ale Sfintei Mari Mucenite Varvara iar paraclisul manastirii este inchinat Sfantului Serafim de Sarov, unul dintre cei mai mari sfinti ai Rusiei din secolul al XVIII-lea. Psaltirea se citeste neincetat, zi si noapte, in aceasta bisericuta paraclis. Aici se afla particele din Sfintele Moaste ale Sfantului Serafim si o particica din piatra pe care s-a rugat sfantul o mie de zile si de nopti. Pe peretii interiori, de jur imprejur, sunt pictate scene mari, impresionante, din viata sfantului. Tot aici, intr-o racla, se afla particele de Sfinte Moaste ale altor peste o suta de sfinti.



Liliana

11 comentarii:

  1. Liliana un film deosebit numai cine nu vrea sa recunoasca biserica noastra nu se minuneaza.Eu l-am vazut la fratele Sorin Micutiu pe blogul lui in urma cu doua saptamani (De vorba cu mine).In acea zi imi aduc aminte ca nu l-am putut egala pe omul asta cu nimeni si nimic.Merita vazut de cat mai multa lume.As fi vrut sa-l preiau si eu pe blog dar nu stiam cum sa fac.
    Liliana Domnul sa te binecuvinteze!

    RăspundețiȘtergere
  2. Liliana un film deosebit numai cine nu vrea sa recunoasca biserica noastra nu se minuneaza.Eu l-am vazut la fratele Sorin Micutiu pe blogul lui in urma cu doua saptamani (De vorba cu mine).In acea zi imi aduc aminte ca nu l-am putut egala pe omul asta cu nimeni si nimic.Merita vazut de cat mai multa lume.As fi vrut sa-l preiau si eu pe blog dar nu stiam cum sa fac.
    Liliana Domnul sa te binecuvinteze!

    RăspundețiȘtergere
  3. Liliana, ai vazut toate cele sase parti? Da, filmul acesta sparge zidul invartosarii inimii. Eu m-am dovedit a fi tare nepriceputa in cresterea si educarea copiilor (desi aveam din plin bune intentii) si sunt plina de uimire vazand priceperea parintelui Mihail Jar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vreau sa scriu ceva si nu-mi gasesc cuvintele! Multumesc pentru documentar!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce minunată postare, Liliana!
    Copiii de la Bănceni au o poveste tristă şi fericită, în aceeaşi măsură şi pe lângă Tatăl Cel Ceresc un tată pământesc minunat, pe Părintele Mihail. ...căci unde a prisosit necazul, s-a înmultit îndurarea.
    M-a învrednicit Dumnezeu să-l cunosc pe Părintele Mihail, să-l văd slujind să-l ascult predicând şi să ajung la Bănceni, în 2000; orfelinatul era încă acolo şi numărul copiilor era pe jumatate cât acum, la fel şi numărul construcţiilor. Dar belşugul de har şi bucuria le-am regăsit aceleşi...

    Te îmbrăţişez, Liliana! Mă bucur de regăsire!

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar asa! As vrea sa scriu ceva, dar nu-mi gasesc cuvintele. De mult n-am mai plans asa...

    RăspundețiȘtergere
  7. Corina, ai mare dreptate si eu am gandit la fel...acest om minunat trebuie vazut de cat mai multa lume!
    Doamne, ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mihaela, te inteleg foarte bine ...acelasi sentimente le-am trait si eu...cuvintele se opresc pe drum.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mariana, bine ai revenit!
    Ma bucur pentru tine ca ai cunoscut un om minunat cum este Parintele Mihail. Poate vreodata o sa jung si eu pe meleagurile acelea pline de Mila Domnului:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cristina, nici eu nu m-am putut stapani, de fapt nici nu prea ai cum sa te stapanesti cand vezi asa minunatii de oameni si locuri...

    RăspundețiȘtergere
  11. Dana, am vazut tot documnetarul, nu m-am putut opri, mi-a mers la inima...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare