luni, 31 mai 2010

Octoihul - O nouă perioadă liturgică

Anul bisericesc este împărţit în trei mari perioade, în centru fiind praznicul cel mare al Sfintelor Paşti:
1. Perioada Triodului (perioada prepascală).
2. Perioada Penticostarului (perioada pascală).
3. Perioada Octoihului (perioada postpascală).
Triodul ţine zece săptămâni şi se încheie în Sâmbăta Mare. Penticostarul începe din ziua Paştilor şi ţine până în Duminica Tuturor Sfinţilor (a 8-a după Paşti). Tot restul anului bisericesc, din lunea de după Duminica Tuturor Sfinţilor şi până în Duminica Vameşului şi a Fariseului, este perioada Octoihului.
Cu această nouă săptămână intrăm astfel în cea de-a treia perioadă liturgică a anului bisericesc. Octoihul are ca sărbătoare centrală Naşterea Domnului urmată de Bobotează şi reînnoieşte, prin slujbele Bisericii, activitatea profetică, didactică şi învăţătorească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în care El a dat lumii învăţătura dumnezeiască a Evangheliei Sale. Cartea care va conduce slujbele din această perioadă se numeşte Octoih. Lecturile de la Sfânta Liturghie vor fi în majoritatea din Evangheliile după Matei şi Luca. (
Pr. Sabin Vodă)


Va doresc o saptamana cu mult spor!

Liliana

2 comentarii:

  1. Sa laudam pe Domnul ca ne-a invrednicit sa intram din nou in post si sa-i cerem ajutorul pentru a putea sa-l parcurgem asa cum se cuvine.Liliana iti doresc un post binecuvintat si o saptamana linistita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Corina, sa avem cu totii un post linistit.
    O saptamana cu spor si tie!
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare