Am inceput munca in gradina de legume, inca de saptamana trecuta. Stiu, erau si altele de facut in curte, dar ne-am gandit cum sa castigam cat mai mult timp si sa nu treaca vremea rasadurilor.
Mai intai, am facut un inventar la ce ne-au lasat fostii proprietari , apoi am facut o lista cu ce ar trebui pentru inceput; pe langa lopata, grebla, sapaliga, cea mai mare investitie a fost o masina de arat pamantul. Se numeste motocultivator si poate fi folosita primavara pentru pregatirea pamantului inainte de insamantare, vara pentru cosirea ierbii, toamna pentru taierea crengilor uscate sau pentru macinarea frunzelor si, de asemenea, iarna, pentru indepartarea zapezii. Aceasta masinarie ne-a ajutat sa castigam foarte mult timp, astfel incat, tata in cateva ore ale diminetii, a sapat gadina, a maruntit pamantul, a facut loc si vaduri pentru plantute, iar noi in urma lui am plantat rasadurile.
Inainte de a cumpara motocultivatorul , am facut o tura pe la mai toate magazinele mari de gradinarit. Cele mai bune preturi le-am gasit la Dedeman. Eu vorbesc de Constanta, poate prin alte parti mai sunt si alte magazine cu astfel de produse. Masinaria a costat 18mil si are doar ustensilele pentru arat si cultivat. Toate celelalte scule se platesc. Nu trebuie sa cumparati totul, se pot cumpara in timp, cel mai important este ca masinaria sa fie de cel putin 5,5 cai putere ca sa poata primi toate celelalte anexe.
Rasadurile sa le luati din piata de la tarani sau chiar de la tara si in niciun caz din magazine. Noi doar semintele le-am cumparat de la bricostore, la dedeman erau mult mai ieftine.
Am luat asa: seminte de busuioc, leustean, patrunjel, marar, salata, ridichi negre, sfecla rosie, telina, cimbru.
Pentru verdeturi am pastrat la marginea gradinii o bucata de pamant si le-am pus acolo.
Am terminat treaba pe la sapte seara. Copiii erau rumeni in obrajori, noi obositi, dar... fericiti !
Gradina cu flori trebuie aranjata, florile sunt prea inghesuite, in fine, am multe idei, dar trebuie rabdare...
Am pus si cateva flori: carciumarese, zorele pe langa gard, albastrele si inca cateva .
Am pus si cateva flori: carciumarese, zorele pe langa gard, albastrele si inca cateva .
Livada trebuie taiata si aranjata, la toamna plantati alti pomisori tineri printre ceilalti.
Viata de vie a fost taiata si sapata prin luna martie, acum trebuie sapata a doua oara , insa cu masina de sapat in cateva ore se poate rezolva problema aceasta.
Am gasit la Evlogia cateva sfaturi interesante si folositoare despre gradinarit, iar un Garden Notebook, cum spune ea, ar fi foarte bun pentru inceput.
Pamantul acesta este o binecuvantare pentru noi!
Va doresc spor in toate!
Liliana
Ce de irisi!
RăspundețiȘtergereSpor la treaba in continuare :)
E superb la voi!!
RăspundețiȘtergereLiliana, ce spor ati avut, nu-mi vine sa cred ca poti termina de arat/semanat o gradina intr-o zi, de dimineata pana seara!
RăspundețiȘtergereO sa aveti o gradina superba...
Si ce-mi place mult la casuta voastra este ca e vecina cu biserica!
Alina, e foarte multa liniste, iar verdele ne odihneste.
RăspundețiȘtergereMariana, abia a doua zi cand am mers sa vad isprava, am realizat cata munca a fost acolo! Ne-a ajutat Dumnezeu sa ne mobilizam cu mic cu mare si sa terminam, si am terminat bine, pentru ca au venit ploile.
RăspundețiȘtergereBisericuta are hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril si este foarte aproape de noi, abia astept o sfanta Liturghie. Imi da multa liniste prezenta bisericii atat de aproape.
Spor la treaba in continuare. Ca treaba o sa aveti.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos.Cam asa ceva as vrea si eu, dar un teren mai mititel.Dumnezeu sa va binecuvinteze familia, casa si gradina!
RăspundețiȘtergereMihaela, multumim! Ai dreptate, avem multa treaba, spor sa avem :)
RăspundețiȘtergereAna, iti multumesc pentru ganduri! Sa va ajute Dumnzeu sa va realizati visele! Acum au scazut mult preturile si se poate negocia foarte bine.
RăspundețiȘtergereDoamne ajuta!
Ce de minunăţii! Ce de pământ, şi ce locaţie dumnezeiască!
RăspundețiȘtergereDomnul să vă dea putere de lucru şi bucurie!