miercuri, 18 septembrie 2013

"Trebuie sa invatam mintea noastra sa se lege de ceva..."


"Dimineata sa ne rugam ca Domnul Dumnezeu sa ne daruiasca luminarea pentru orice vom raspunde, intrebarilor primite si sa putem aborda problemele aparute peste zi. Fara harul lui Dumnezeu nu se poate face nimic...
...Mai apoi sa citim Sfanta Scriptura si textele patristice. Trebuie sa citim cartile care ne conduc la pocainta, la evlavie, si nu carti care ne ofera cunostinte rationale. De multe ori este nevoie de o plimbare, de o o odihna. Exista oameni care nu pot citi textele Sfantului Simeon Noul Teolog, deoarece cad in deznadejde. Pe incepatori ii sfatuiesc sa citeasca cuvantarile Avei Dorotei, care sunt foarte practice."
 
 
"Trebuie sa invatam mintea noastra sa se lege de ceva, si acel ceva e Dumnezeu sau fratii nostri in lucrarea noastra duhovniceasca, pentru a nu o lasa sa haladuiasca oriunde vrea din inraurirea si influenta patimilor. Atunci mintea invata sa se lipeasca de Dumnezeu si de orice o indemnam noi si atunci slabesc si dorintele trupesti. Astfel, trupul se supune duhului. Ceva asemanator, desigur, nu identic, se intampla oamenilor care lucreaza cu ratiunea: cercetatori, filosofilor, artistilor. Noi insa sa ne lipim mintea de Dumnezeu. Dimpotriva, lucratorilor care lucreaza mai mult trupeste au mai multe ispite trupesti".
 
Hierotheos Vlachos, Cunosc un om in Hristos, Parintele Sofronie de le Essex, pg. 199-200
 
 
 

6 comentarii:

  1. De folos! Voi sunteti bine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, Alina, ca te-ai folosit. Suntem bine, slava Domnului, am inceput scolile si deci un alt pogram, sper sa ne obisnuim cat mai repede.
      Imbratisari si vacanta placuta!:)

      Ștergere
  2. Asa este Liliana, trebuie sa punem mintea la munca si sa indrageasca munca de care se leaga!
    O noapte lina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cât de frumos!!!
    Zile binecuvântate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Andreea, zile cu pace si bucurie!
    Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare