miercuri, 25 septembrie 2013

Calea care are la capat cununa



            In perioada Postului Mare am citit impresionanta viata a Sfantului Serghie de Radonej, sfant rus si vas ales al Sfintei Treimi, care a strigat de trei ori inca din pantecele maicii sale in timpul Sfintei Liturghii. Cartea este scrisa intr-un stil simplu si direct de catre unul dintre ucenicii safntului si pastrata in tomurile Lavrei Sfintei Treimi. Acest sfânt este foarte iubit în întreaga ortodoxie iar viața lui merită cunoscută, de altfel, am descoperit pe youtube un film documentar foarte bine realizat despre viata si minunile Sfantului. Pe langa impresionanta mostenire duhovniceasca pe care ne-a lasat-o Sfantul Serghie, faptul ca a asezat Rusia sub semnul Sfintei Treimi, staret, ucenici, invataturi, manastiri, dintre care amintesc doar Lavra Sfintei Treimi, pictata de insusi Sf. Andrei Rubliov, am descoperit in cartea citita regulile simple de viata dupa care s-a condus sfantul, reguli pe care Sf. Serghie le-a preluat de la Sfantului Vasile cel Mare. Mi-au fost de mare folos in perioada postului si nu numai, asa incat le redau mai jos:

 
1. Iubeste sa citesti si sa asculti cuvantul lui Dumnezeu, vietile si invataturile sfintilor, caci in ele vei gasi exemple simple de viata bine placuta lui Dumnezeu.
2. Neincetat te cerceteaza; in fiecarezi ia aminte la poftele si gandurile care iti dau ghes, cuvintele pe care le-ai spus, faptele pe care le-ai facut de-a lungul zilei si roaga-te fierbinte lui Dumnezeu, ca sa-ti ierte toate cate ai facut, incalcand voia Lui, si in toate incearca sa te indreptezi. In fiecare dimineata dupa rugaciune, ia aminte la cele ce ai de facut in ziua ce urmeaza si fa tot posibilul sa nu mai gresesti.
3. Gandeste-te cat se poate de des si cu luare-aminte la moarte, la faptul ca de ea nimeni nu este scutit; ca bunurile pamantesti nu sunt de folos pentru viata viitoare. Cugeta la a doua venire a Domnului, la Judecata, la muncile vesnice ale pacatosilor si la fericirea vesnica a dreptilor.
 
4. Iubeste rugaciunea si indeletniceste-te permanent cu ea.
 
5. Iubeste postul, pentru ca fara el, nu vei putea alunga gandurile rele care nasc fapte rele.
 
6. Oriunde te-ai afla si orice ai face, intotdeauna sa te gadesti ca Domnul Se uita la tine si vede totul ceea ce doresti, ceea ce gandesti si ceea ce faci.
 
7. Gandurile si faptele tale sa fie asa cum spune Evanghelia lui Hristos. Indeplineste cu strictete poruncile lui Hristos si fii cu totul al lui Hristos. De vrei sa-L iubesti pe Dumnezeu, gandeste-te mai des la maretia Lui, la bunurile Lui, la nimicnicia si pacatosenia ta. Sfanta aducere-aminte de Dumnezeu sa o porti cu tine ca o pecete nestearsa.
            Iata calea care are la capat cununa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare