marți, 5 aprilie 2011

Credeti că fiecare om are o jumătate a lui ?

"Asta este o expresie care mie nu mi-a plăcut. Nu e o jumătate a ta, ci un tot al tău; tu eşti tot, ea e tot. Nu există grad de rudenie între soţ şi soţie, pentru că ei sunt una. Dumneavoastră ati văzut steaua lui David, evreiască: sunt două triunghiuri echilaterale suprapuse. Ea e făcută de David, care era omul lui Dumnezeu, şi ea reprezintă fiinţa omenească, care are calitatea calităţilor în creaţia lui Dumnezeu: chip şi asemănare cu El. Şi de aceea l-a făcut pe om întâi ca un triunghi echilateral, cu baza în sus, pentru că omul e tare în putere, apoi un triunghi echilateral cu baza în jos, care simbolizează femeia. Nu există "jumătatea mea". E o expresie spusă la un pahar de vin; la o sticlă de vin, pardon! ca să nu zic la un butoi chiar. "


Arhim. Arsenie Papacioc, Dialog cu tinerii



Liliana

10 comentarii:

  1. Poate gresesc.... dar:

    Nu cred ca exista o jumatate "predestinata" a fiecaruia, asa cum auzim de multe ori in jurul nosru. Nu cred ca trecem prin viata, din iubire in iubire, pana in acel moment in care ne este dat sa ne intalnim jumatatea.

    Consider ca jumatatea ne-o alegem fiecare prin intelegere si acceptare reciproca, prin lipsa prea multor pretentii, prin dorinta de a deveni alinatea cuiva si a-ti gasi toata viata alinare langa aceeasi persoana.

    Omul are imensa capacitate de a iubi. Atat femeia, cat si barbatul, poate iubi de mai multe ori in viata sa. Dar jumatatea ti-o gasesti atunci cand vrei sa pui punct cautarii si vrei sa te dedici unei singure persoane/iubiri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos gandul tau de azi.Adevarul e ca imprumutam multe expresii din lume fara sa ne gandim defapt ce vor sa sugereze...
    O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. E mult mai complicat. Spiritual, nu exista jumatate, deoarece purtam toti chipul divin. Duhovniceste, barbatul este cap femeii. Trupeste femeia este luata din barbat si asta inseamna ca prin casatorie intregul isi recapata firescul starii dintai.
    In sens bisericesc dragostea care uneste pe barbat cu femeia formand o unitate, este aceea care uneste Sfanta Treime intr-un singur Dumnezeu, fiecare persoana avand lucrare proprie fara a exclude lucrarea celorlalte persoane si aprticipand totodata la acestea.
    Revenind la jumatatea omeneasca, nu stiu daca e fericita sau nu exprimarea sau daca atesta o stare de fapt in directia inteleasa de majorotatea oamenilor. A-ti cauta jumatatea, sau a afirma de jumatatea ta, inseamna a-ti recunoaste imperfectiunea ce nu poate fi corectata decat de o alta persoana, ca nu degeaba a spus Dumnezeu ca nu e bine sa fie omul singur pe pamant.
    In concluzie spun ca jumatatea este implinirea duhovniceasca a omului, prin impreunarea trupeasca, spre desavarsirea spirituala in iubirea Sfintei Treimi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Liliana, mă bucur că ai aşezat gândul ăsta aici!

    Părinte Victor, îmi place mult cum aţi scris...Dumnezeu să vă dea cuvânt cu putere multă!

    Legat de "jumătăţi" şi iubire, personal cred că nu există mai multe "timpuri" pentru a iubi...dacă poţi să spui: "l-am iubit/am iubit-o cândva", atunci înseamnă că nu ai iubit cu-adevărat niciodată. Iubirea adevărată nu moare, nu trece, nu dispare ca pistruii...rămâne veşnic, rămâne şi dincolo de moarte. Dacă poţi să spui "l-am iubit/am iubit-o", atunci n-a fost iubire...a fost pasiune, divertisment, simpatie...

    RăspundețiȘtergere
  5. Desigur ca este asa cum spune parintele Victor, dar noi putem sa ne incurcam in aceasta expresie a cautarii jumatatii. Pe de o parte ideea intregului taiat in doua si cautarea ulterioara a jumatatilor provine dintr-un mit pagan. Pe de alta parte, psihologic vorbind, cei cu un grad mare de codependenta isi cauta "jumatatea" pentru ca ei au fost privati de iubire si afectiv nu sunt oameni intregi. Dar doua jumatati nu vor forma un intreg armonios. Doar doua persoane intregi pot sa formeze un nou intreg armonios prin Taina Cununiei. Sigur, Harul Domnului completeaza toate lipsurile omului ce afectiv nu este intreg, daca omul poate primi ceea ce i se da. Iertare daca am fost neclara, subiectul legat de codependenta este vast. Dar ce am incercat sa spun este explicat sintetic de Ramona aici http://ramurainflorita.blogspot.com/search/label/Codependenta

    RăspundețiȘtergere
  6. Elena, ai dreptate, nu exista o jumatate predestinata.
    Insa chiar si atunci cand gasesti "jumatatea" tot taina ramane pentru tine, iar asta imbogateste viata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mariana, ai dreptate, P. Galeriu spunea atat de frumos, atunci cand ii spui cuiva ca il iubesti il iubesti pentru vesnicie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dana, mi-a placut tare mult cum ai spus...de acord cu tine

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare