luni, 25 aprilie 2011

Perioada Penticostarul

Odatã cu învierea întregii naturi din moartea de peste iarnã, odatã cu bucuria ce însoteste trezirea la viatã si vietuirea din belsug, Biserica se desteptã la o altã viatã, se trezeste la bucuria pricinuitã de zdrobirea mortii prin Învierea Mântuitorului, la bucuria împreunãrii cu Hristos în Sfântul Duh, pusã în luminã de întregul Penticostal.


Numele Penticostarului, “Pentikostarior”, provine tocmai de la perioada ale cãrei cântãri le cuprinde, numitã cincizecime, deci o perioada de cincizeci de zile. El contine “cântãrile de veselie ale Învierii lui Hristos în care se vãdeste pretutindenea bucuria cea mare a crestinului.”



Cerurile dupã cuviintã sã se veseleascã si pãmântul sã se bucure, si sã prãznuiascã toatã lumea cea vãzutã si cea nevãzutã: cã a înviat Hristos, veselia cea vesnicã.”


Penticostarul începe cu rânduiala de slujbã pentru ziua de Pasti, cu Liturghia Pastilor, care este aceeasi pentru fiecare zi a sãptãmânii luminate, si tine pana prima duminică după Rusalii.


Textele din Penticostar din toatã sãptãmâna luminatã sunt izbucniri si revãrsãri de bucurie, sunt bucuria în actiune. În vremea Sãptãmânii luminate, la Utrenie, Biserica nu are altceva de spus decât bucuria izvorâtã din mormântul dãtãtor de viatã al Mântuitorului.



sursa


Hristos a inviat!

Liliana

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare