luni, 30 septembrie 2013

Timpul trece...

“Raul cel vechi, cuibarit inlauntru, totdeauna ne va urmari si niciodata nu va renunta la incercarile de a se strecura din nou si a pune stapanire pe pricipala lui tinta – sufletul nostru. Si doar lupta puternica cu raul, spre atingerea unui scop minunat si neinteles de multi – curatia inimii noastre – ne indreptateste in fata lui Dumnezeu. Dar, daca Hristos nu vede aceasta lupta, El pleaca de la acel preot, monah sau mirean si il lasa singur, cu ceea ce el insusi alege cu incapatanare. Iar alegerea aceasta intotdeauna este una si aceeasi: mandria, care niciodata nu este satisfacuta si inclinatia catre placerile lumii acesteia. Timpul trece si, mai devreme sau mai tarziu, patimile se intorc la omul care L-a parasit pe Dumnezeu si isi arata latura adevarata, inspaimantatoare.
”Nesfintitii sfinti si alte povestiri, Arh. Tihon Sevkunov, pg 184

sâmbătă, 28 septembrie 2013

Descoperirea Sfintei Liturghii

"Vedem ca in Filocalia VIII, la capete 91 si 92 ale Sfintilor Ignatie si Calist Xanthopol, sunt niste argumente legate de impartasire si, la un moment dat, Ioan de Bostra zice ca a intalnit trei copile care erau stapanite de diavol, si zice ca a alungat duhurile rele din ele si i-a intrebat pe diavoli, legandu-i sa spuna de care lucruri se tem cel mai mult la crestini. Si zic:"Ce ne face cel mai mare rau sunt trei lucruri mari pe care le aveti: apa in care va spalati la biserica, ce aveti atarnat la gat si, mai ales, ce mancati in adunare". Si zice:"Daca ati sti sa tineti mai ales aceasta din urma, noi n-am putea nimic impotriva voastra". Si traduc Sfintii Ignatie si Calist Xanthopol, zicand ca este vorba de apa Botezului, Crucea care atarna la gat si Dumnezeiasca Impartasire, Trupul si Sangele Domnului nostru Iisus Hristos. Si zice:"Daca aceasta din urma ati sti sa o tineti, n-am putea nimic impotriva voastra". Presfintitul Siluan, Episcopul Italiei, "Pricipiul omului sanatos in Hristos este sfintenia", Revista Familia Ortodoxa, nr 9 / 2013
Sa aveti duminica cu pace si bucurie!

vineri, 27 septembrie 2013

SONDAJ PRIVIND STAREA ACTUALĂ A SISTEMULUI EDUCAȚIONAL ROMÂNESC

SONDAJ PRIVIND STAREA ACTUALĂ A SISTEMULUI EDUCAȚIONAL ROMÂNESC


Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă este o organizație nonguvernamentală înființată recent cu scopul monitorizării, prevenirii și combaterii evenimentelor degradante și imorale, care alterează major procesul de învăţământ şi aduc gravă atingere dezvoltării psihologice, emoţionale şi sufleteşti a tinerilor.
Deși mass-media prezintă constant cazuri în care în incinta școlii se produc acte imorale, de la consum de alcool, tutun, violență, până la droguri, hărțuiri și relații sexuale între elevi nu ştim să existe o strategie eficientă pentru stoparea şi preîntâmpinarea acestor fenomene. Având în vedere acestea, ca părinţi direct interesaţi de soarta şi viitorul copiilor noştri, intenţionăm să realizăm o platformă naţională de acţiune. Pentru aceasta este nevoie, în primul rând, de fixarea şi ierarhizarea problemelor cu care se confruntă astăzi copiii în spaţiul instituţiilor de învăţământ.
Aşadar, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Mai concret, vă rugăm să ne trimiteți mesaje în care să ne povestiți pe scurt care au fost problemele cu care dumneavoastră ca părinți (sau profesori), precum și copiii dumneavoastră, v-ați confruntat în cadrul sistemului de învățământ din România.
În urma răspunsurilor pe care le vom primi vom stabili care trebuie să fie ierarhia problemelor ce trebuie abordate. În funcţie de aceasta, vom elabora strategia asociației pentru următoarele luni. De asemenea, vă aşteptăm să vă alăturaţi acestui demers fiecare după puterea sa, căci numai împreună vom putea contribui la recuperarea acelui climat de normalitate care este necesar pentru o bună educaţie a copiilor noştri.
Asociaţia Părinţilor pentru o Educaţie Sănătoasă
Director de proiecte, Eugen Jercan
ASOCIAȚIA PĂRINȚILOR PENTRU O EDUCAȚIE SĂNĂTOASĂ
Str. Ion Roată, nr. 10, Sector 4, București Tel:0720190081
www.parintipentrueducatie.ro
contact@parintipentrueducatie.ro

sursa: WWW.FAMILIAORTODOXA.RO

miercuri, 25 septembrie 2013

Calea care are la capat cununa



            In perioada Postului Mare am citit impresionanta viata a Sfantului Serghie de Radonej, sfant rus si vas ales al Sfintei Treimi, care a strigat de trei ori inca din pantecele maicii sale in timpul Sfintei Liturghii. Cartea este scrisa intr-un stil simplu si direct de catre unul dintre ucenicii safntului si pastrata in tomurile Lavrei Sfintei Treimi. Acest sfânt este foarte iubit în întreaga ortodoxie iar viața lui merită cunoscută, de altfel, am descoperit pe youtube un film documentar foarte bine realizat despre viata si minunile Sfantului. Pe langa impresionanta mostenire duhovniceasca pe care ne-a lasat-o Sfantul Serghie, faptul ca a asezat Rusia sub semnul Sfintei Treimi, staret, ucenici, invataturi, manastiri, dintre care amintesc doar Lavra Sfintei Treimi, pictata de insusi Sf. Andrei Rubliov, am descoperit in cartea citita regulile simple de viata dupa care s-a condus sfantul, reguli pe care Sf. Serghie le-a preluat de la Sfantului Vasile cel Mare. Mi-au fost de mare folos in perioada postului si nu numai, asa incat le redau mai jos:

 
1. Iubeste sa citesti si sa asculti cuvantul lui Dumnezeu, vietile si invataturile sfintilor, caci in ele vei gasi exemple simple de viata bine placuta lui Dumnezeu.
2. Neincetat te cerceteaza; in fiecarezi ia aminte la poftele si gandurile care iti dau ghes, cuvintele pe care le-ai spus, faptele pe care le-ai facut de-a lungul zilei si roaga-te fierbinte lui Dumnezeu, ca sa-ti ierte toate cate ai facut, incalcand voia Lui, si in toate incearca sa te indreptezi. In fiecare dimineata dupa rugaciune, ia aminte la cele ce ai de facut in ziua ce urmeaza si fa tot posibilul sa nu mai gresesti.
3. Gandeste-te cat se poate de des si cu luare-aminte la moarte, la faptul ca de ea nimeni nu este scutit; ca bunurile pamantesti nu sunt de folos pentru viata viitoare. Cugeta la a doua venire a Domnului, la Judecata, la muncile vesnice ale pacatosilor si la fericirea vesnica a dreptilor.
 
4. Iubeste rugaciunea si indeletniceste-te permanent cu ea.
 
5. Iubeste postul, pentru ca fara el, nu vei putea alunga gandurile rele care nasc fapte rele.
 
6. Oriunde te-ai afla si orice ai face, intotdeauna sa te gadesti ca Domnul Se uita la tine si vede totul ceea ce doresti, ceea ce gandesti si ceea ce faci.
 
7. Gandurile si faptele tale sa fie asa cum spune Evanghelia lui Hristos. Indeplineste cu strictete poruncile lui Hristos si fii cu totul al lui Hristos. De vrei sa-L iubesti pe Dumnezeu, gandeste-te mai des la maretia Lui, la bunurile Lui, la nimicnicia si pacatosenia ta. Sfanta aducere-aminte de Dumnezeu sa o porti cu tine ca o pecete nestearsa.
            Iata calea care are la capat cununa!

marți, 24 septembrie 2013

Astazi si acum...



24 septembrie
Sfantul Siluan Athonitul

 
 
24 sept, ora 18.30
Lumina lina...
 
 

luni, 23 septembrie 2013

Cum iti sunt gandurile, asa iti este ziua, săptamana, viata...

 
 
"In familie cu mai multi membri este de ajuns ca o singură persoană sa fie nemultumită, nu e nevoie să arate aceasta fată de nimeni, ci doar să inceapă a cugeta cat de nedrept se poartă ceilalti cu ea si cat de rău este tratată - ca să se tulbure pacea in familia aceea; persoana aceea, prin gandurile ei, a tulburat-o. Iar toti sunt necajiti, făra să stie din ce pricina."
 
***
 
"Fată de aproapele nostru trebuie să avem aceeasi purtare. Nu se cuvine să impartim oamenii: acesta imi este simpatic, acesta antipatic, căci atunci ati intrat in razboi cu cealaltă persoană, si nu vă va rabda - chiar dacaăin afara nu i-ati dat nici un prilej, nici prin cuvinte, nici prin fapte, insă ati cugetat la aceasta, ati gandit-o in lăutrul vostru"
 
Staretul Tadei de la Vitovnita, Cum iti sunt gandurile, asa iti este viata,
Ed. Predania, pg. 115
 
 

miercuri, 18 septembrie 2013

"Trebuie sa invatam mintea noastra sa se lege de ceva..."


"Dimineata sa ne rugam ca Domnul Dumnezeu sa ne daruiasca luminarea pentru orice vom raspunde, intrebarilor primite si sa putem aborda problemele aparute peste zi. Fara harul lui Dumnezeu nu se poate face nimic...
...Mai apoi sa citim Sfanta Scriptura si textele patristice. Trebuie sa citim cartile care ne conduc la pocainta, la evlavie, si nu carti care ne ofera cunostinte rationale. De multe ori este nevoie de o plimbare, de o o odihna. Exista oameni care nu pot citi textele Sfantului Simeon Noul Teolog, deoarece cad in deznadejde. Pe incepatori ii sfatuiesc sa citeasca cuvantarile Avei Dorotei, care sunt foarte practice."
 
 
"Trebuie sa invatam mintea noastra sa se lege de ceva, si acel ceva e Dumnezeu sau fratii nostri in lucrarea noastra duhovniceasca, pentru a nu o lasa sa haladuiasca oriunde vrea din inraurirea si influenta patimilor. Atunci mintea invata sa se lipeasca de Dumnezeu si de orice o indemnam noi si atunci slabesc si dorintele trupesti. Astfel, trupul se supune duhului. Ceva asemanator, desigur, nu identic, se intampla oamenilor care lucreaza cu ratiunea: cercetatori, filosofilor, artistilor. Noi insa sa ne lipim mintea de Dumnezeu. Dimpotriva, lucratorilor care lucreaza mai mult trupeste au mai multe ispite trupesti".
 
Hierotheos Vlachos, Cunosc un om in Hristos, Parintele Sofronie de le Essex, pg. 199-200
 
 
 

vineri, 13 septembrie 2013

"Crucea-i peste tot..."


Sa ne inchinam cu smerenie cinstitei Cruci a lui Iisus Hristos, preamarind-o in veci de veci si sa-i cantam:

Crucii Tale ne inchinam, Stapane,

Si tot vazduhul tresalta-n bucurie,

Caci ea revarsa-n noi putere si tarie!



Crucii Tale ne inchinam, Stapane,

Si-n fata ei genunchi smerit plecam,

Cu suflet tremurand o sarutam...




Crucii Tale ne inchinam, Stapane,

Sub umbra ei adapostindu-ne, Te regasim

Eterna Viata, Biruitor, Sublim!






Crucii Tale ne inchinam, Stapane,

Si tot omul vesel azi traieste,

Caci ea Lumina Biruintei izvoraste!




Crucii Tale ne inchinam, Stapane,

Si-ndemn cu bunatate ai rostit:

”Ia-ti Crucea, fiule, urmeaza-Mi Mie” -

La Viata cea de-a pururi Vie

Ne-ai rasadit, ne-ai innoit!








miercuri, 11 septembrie 2013

La ceas de seara...

Iata pentru “degustare” si reflectie duhovniceasca, cateva “pastile concentrate” din multimea marturisirilor si sfaturilor duhovnicesti ale Arhimandritului Sofronie, culese de catre fiul sau duhovnicesc, Mitropolitul grec Hierotheos si incluse in volumul aparut la Editura Sophia:
„Este o durere îngrozitoare ca cineva să se roage cu lacrimi pentru toată lumea şi să simtă că ceilalţi oameni nici nu se interesează de mântuirea lor”.

„Uneori am suferit de o durere în piept de la loviturile inimii. Inima mea se topea ca o ceară. Atunci însă doctorul mi-a făcut o electrocardio­gramă şi mi-a zis: «Ai inima unui copil mic.» Uneori inima loveşte tare, ca şi cum s-ar sparge, dar nu păţeşte nimic”.

„Un sfert de veac am plâns în Sfântul Munte pentru păcatele mele şi ale întregii lumi”.„Dumnezeu nu promite bucurie, ci potirul durerii. Ne cheamă să pătimim pentru numele Lui, deoarece aşa vom trăi şi slava Lui”.

„Duhul Sfânt se numeşte mângâietor, deoarece îi mângâie pe cei care au durere din pricina păcatelor şi se pocăiesc. Drumul vieţii creştine este mă­reţ, de aceea nu iese nimeni în acest drum singur, ci are nevoie de ajutor. Astfel, Preacurata a întărit-o pe Elisabeta, iar Sfântul Apostol Pavel a mers la Apostoli, la Ierusalim, pentru a primi încredinţare”.

„Un lucru înfricoşător se petrece în viaţa creştinului. De multe ori, Dumnezeu pare că nu este mulţumit de lupta omului, ca şi cum nu ar auzi strigătul său; astfel este trăită chenoza, micşorarea“.

„Cuvintele «Ţine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui» sunt foarte importante azi. Eu am scris oarecum în amănunt, însă puţini au înţeles. Sunt experienţe ale Bisericii. Mulţi părinţi o trăiesc, dar într-un grad diferit. Sfantul Siluan le-a trăit într-un grad foarte mare. Ca cineva să aibă mintea lui în iad trebuie ca patimile sale să fie oprite. Când mintea pleacă din iad, atunci lucrează patimile. In acest loc se găseşte esenţa ascetismului. Astăzi puţini sunt asceţi cu adevărat”.

„Dumnezeu este smerenie. Smerenia este micsorarea lui Dumnezeu, dragostea Lui. Una este smerenia ascetica si alta este smerenia lui Hristos. Smerenia ascetica presupune lupta si are inauntru elementul tulburarii. Smerenia Iui Hristos este o stare fireasca. Nu are nici o tulburare, se leaga doar de micsorare, de chenoza”.

„Descoperirea lui Dumnezeu catre noi ne deschide orizonturile pentru a iubi pe aproapele ca pe noi insine”.

„Una este frica psihică şi alta frica duhovnicească. Frica psihică condu­ce către necunoaştere şi către paralizarea omului. Frica duhovnicească îl însufleţeşte pe om până la moarte. Frica lui Dumnezeu nu este asemănătoare cu instinctele animalelor”.

„Dacă oamenii îţi vor spune că nu pot să doarmă, să le zici să facă ru­găciune şi vor adormi”.

„Mulţi, când se găsesc în primul har, în prima dragoste, vor să vândă tot ce au, şi case, şi alte clădiri, să-şi lase serviciul şi să trăiască asemenea săraci­lor, dar noi trebuie să fim atenţi, să-i îndrumăm cu discernământ”.

„În cuvântările pe care le ţinem in vremea tunderii monahale nu trebuie sa ne referim la nuntă, la mire, la dumnezeiasca dragoste, deoarece, mai ales la femei, într-un fel sunt distorsionate aceste înţelesuri duhovniceşti”.

„Femeile sunt foarte insistente, duhovnicul lor trebuie să aibă mult discernământ şi răbdare pentru a le îndruma”.

„Femeile căsătorite trebuie să aibă grijă de bărbaţii lor, trebuie să fie acasă şi să se intereseze de ei şi de copiii lor”.

„Unii duhovnici îi îngrădesc pe fiii lor duhovniceşti prin puterea lor psihică, adică prin darurile raţionale, dar lasă nerezolvate problemele lor duhovniceşti, nu-i ajută. Duhovnicii care au preoţie duhovnicească interioară, adică har al lui Dumnezeu, îi ajută în mod decisiv pe fiii lor duhovniceşti să înfrunte problemele duhovniceşti”.

“La nivel lumesc, desteptaciunea este considerata ca ucenicul sa-l in­drepte pe invatator si sa i se impotriveasca, sa-i raspunda. La nivel duhov­nicesc, impotrivirea si raspunsul ucenicului fata de parinte sunt o mare prostie si moarte duhovniceasca”.

“Fratele care ascultă de un părinte este cel mai mare bun al acestuia”.

„Cel mai mare bun al mănăstirii este persoana, sunt fraţii, şi nu banii sau lucrurile”.

„De obicei, staretii care dobandesc faima lumeasca si primesc pretuirea lumii sunt foarte duri si foarte intransigenti cu monahii lor. Nu sunt atenti deloc la viata lor”.

„Cand omul este desconsiderat, atunci este liber. Asta se intampla si in manastire, atunci cand il desconsidera, poate sa traiasca in mod linistit, isihast. Cand cineva este considerat important, atunci este judecat aspru de ceilalti monahi, dar chiar si el insusi este foarte atent sa nu-si piarda bunul nume pe care il are inaintea celorlalti si astfel nu este liber”.

„Cand eram in Sfantul Munte si monahii cei tineri faceau lucruri mai putin potrivite, neoranduieli, monahii cei batrani spuneau: «Sa nu fie mai rau!» Noi acum zicem: «E bine si asa»”.

„Una este dragostea omeneasca, alta este erosul platonic si alta este erosul dumnezeiesc. Exista unii care talcuiesc fraza Sfantului Ignatie: «Dragostea mea rastignita» in mod gresit, caci o asociaza dragostei omenesti, dar si cei care ii judeca fac greseli. Cu critica nu iese nimic bun. Daca vrem sa spunem ceva, trebuie sa cercetam bine exact ce a vrut sa spuna celalalt si de cele mai multe ori sa scriem pozitiv, adica sa indreptam greseala altuia intr-un mod pozitiv. In general, trebuie sa spunem faptul ca erosul este rodul cunoasterii lui Hristos, prin vederea dumnezeiestii lumini, adica omul Il cunoaste Hristos prin vedere si Il iubeste. Prin urmare erosul catre Hristos este de alta natura decat cel omenesc (decat erosul catre oameni)”.

„Am trecut prin multe in viata mea, sunt scrise in cartile mele, dar intai le-a scris Dumnezeu in inima mea”.

„Din perspectiva socială trebuie să ne simţim orfani duhovniceşti, deoarece nu aparţinem acestei societăţi. Altundeva este patria noastră, iar aici suntem orfani”.
sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/

marți, 10 septembrie 2013

Strângem rândurile...

...si ne bucuram de ultimele zile de vacanta si primele zile de toamna dobrogeana...










duminică, 1 septembrie 2013

Calendarul viu



 
"Ne bucuram de toate aceste iradieri de lumina ale Maicii Domnului si ale Sfintei Cruci, ne bucuram si de aceste haruri , dar mai inainte de toate, la inceputul anului bisericesc, invatam sau reinvatam necontenit sa traim in Dumnezeu, sa ne lasam traiti de Dumnezeu. Exista acel superb vers a lui Mihai Eminescu care a fost regasit ca vers matricial in poezia romaneasca moderna: "Nu credeam sa invat a muri vreoadata". Incepem, ca si scolarii in marea scoala a Bisericii, sa reinvatam Invierea, sa ne lasam coplesiti de Inviere"
Parintele Ilie Moldovan, Calendarul viu, Ed. Reintregirea, pg 36




 

Anul trecut am realizat impreuna cu copiii, la inceput de an bisericesc, Calendarul viu sau Cercul sarbatorilor vietii in imagini(icoane) cu Praznicele de peste an. Va las mai jos ideea si proiectul acestei activitati frumoase. Noi am ales 13 Sarbatori, dar puteti adauga mult mai multe.



Pentru realizarea proiectului aveti nevoie de:
-o foaie A3
-lipici
-foarfeca
-icoanele Praznicelor
-marker, creion
si bineinteles copiii din dotare :)


Am printat seturile de icoane folosind o rezolutie mica, le gasiti aici, le-am decupat si am trecut la treaba...

Am asezat in centru Praznicul Invierii Domnului, si am format apoi un cerc...


Am inceput cu Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului si am terminat cu Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, in total 12 Sarbatori in jurul Praznicului Invierii



Am ales urmatoarele Praznice:




•8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului
•14 septembrie, Inaltarea Sf. Cruci
•21 noiembrie, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
•25 decembrie, Nasterea Mantuitorului
•6 ianuarie, Batezul Domnului
•2 februarie, Intampinarea Domnului
•25 martie, Bunavestire
• 13 aprilie, Intrarea in Ierusalim
•20 aprilie, Invierea Domnului
• Inaltarea Domnului
• Rusaliile
•6 august, Schimbarea la fata a Domnului
•15 august, Adormirea Maicii Domnului










"Fiecare sărbătoare liturgică reînnoiește și actualizează evenimentul sarbatorii respective...anul liturgic este, pentru noi, un mijloc special de unire cu Hristos"
(Pr. Lev Gillet).





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare