marți, 11 septembrie 2012

Sfantul Eufrosin Bucatarul si "ingredientele minune”


Astazi, Biserica noastra face pomenirea Sfantului Eufrosin Bucatarul.


Pentru faptul ca citim despre viata sa in Sinaxar si nu intr-o carte de bucate oarecare, ne dam seama ca Sfantul Eufrosin nu este praznuit de veacuri in Biserica pentru ca excela in bucatarie, pentru ca era un maestru desavarsit, gatind rapid si gustos. A ramas mai ales pentru anumite "ingrediente” care lipsesc astazi din viata si din bucataria omului modern precum: ascultarea, smerenia, rugaciunea, dragostea, rabdarea etc..
Dar cel mai important "ingredient” al Sfantului Eufrosin il reprezinta constiinta faptului ca "gatind semenilor, gatea lui Dumnezeu”. Sinaxarul subliniaza ca "la inceput, slujea fratilor la bucatarie; dar slujea nu ca oamenilor, ci ca lui Dumnezeu, cu mare smerenie si supunere, ostenindu-se in ascultare ziua si noaptea.”
Icoana Sfantului Eufrosin Bucatarul este una dintre icoanele pe care nu le intalnim, cel mai adesea, nici in biserica, nici in chiliile monahilor, ci in bucatariile manastirilor ortodoxe. Este insa o icoana ce ar trebui sa se gaseasca si in bucataria fiecarei familii ortodoxe ca una ce ne descopera viata sfantului Eufrosin, drept o adevarata pilda de ascultare si slujire jertfelnica.
Este nevoie ca, in vietile noastre, gatitul si alimentatia sa transceanda simpla satisfacere a unei nevoi trupesti si simpla satisfacere a poftei. De aceea, nu intamplator, in Biserica nu se vorbeste despre "arta culinara”, ci de gatit si alimentatie constituite in prilej comuniune cu Dumnezeu si cu semenii, in prilej de sfintire a vietii.

Fie ca viata Sfantului Eufrosin si harul dumnezeiesc, sa ne devina in bucatarie "carte de bucate”, respectiv "ingrendient minune”, spre mantuirea noastra si a semenilor.


Cu drag,
Liliana

4 comentarii:

  1. Mi-ar place sa am si eu daruirea Sfantului Eufrosin pentru a gati!

    RăspundețiȘtergere
  2. Datorita unei prietene am si eu, de putin timp, icoana Sf. Eufrosin in bucatarie. L-am indragit si, pentru ca nu-mi prea place sa gatesc zilnic, nadajduiesc ca Sfantul sa ma ajute sa fac mancare cu toate "ingredientele" care-mi lipsesc mie (cele din articol).

    RăspundețiȘtergere
  3. As, Maria, si eu am aceeasi nadejde buna la Sfant.

    Acum te intreb si eu, de unde a luat prietena ta icoana cu Sfantul Eufrosin? O fi comandata pe net?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare