miercuri, 7 martie 2012

Pretuieste sau nu pretuieste femeia ce a facut Hristos pentru ea?

sursa foto

"Azi e 8 martie? A, maine. Maine va fi dezastru mare. Tot postul tinut pana acum, maine se da peste cap. Femeile sunt invitate la restaurant si mananca de toate. Daca nu le inviti, se invita ele. Este o sarbatoare fixita pe la Copenhaga, prin 1938 parca de precusoarea comunismului si n-are nimic comun cu noi, cu crestinismul. Ca si sarbatoarea Sfantului Valentin, de asemenea n-are niciun comun. 1 martie parca ar avea ceva, ca avem martisorul cu alb, simbolul Invierii si simbolul vietii, sa zicem ca ar fi ceva, dar asta, nici pe de parte.

Greseala vietii, sa zicem este alta: ca duminica mironositelor nu este declarata ziua femeilor crestine sau daca e declarata, nu se serbeaza. Dar nu numai aceasta sarbatoare poate sa fie. Am putea sa avem in ziua de 9 martie, ziua mamelor crestine, parintilor-crestini, si asa mai departe. Dar, daca tot e la moda sa aducem onoruri femeii. Intrebarea este: femeia coboara sau se urca pe scara valorilor? Pretuieste sau nu pretuieste femeia ce a facut Hristos pentru ea, adica a ridicat-o la nivelul obisnuit al starii ei. Femeia a fost creata egala cu barbatul. Ramane in egalitatea asta, dar ramane la tinuta ei de persoana fina, asa a fost creata, sau nu?

( Parintele Nicolae Tanase- Sot ideal, sotie ideala, pg. 274)


sursa foto

8 comentarii:

  1. Dumnezeu a dat femeii darul de a da viaţă. E primul lucru pe care trebuie să-l preţuiască.

    RăspundețiȘtergere
  2. Defapt aceasta zi este considerata ziua internationala a femeii muncitoare.Nu cred ca e rea data in sine deoarece indiferent la ce data ar fi ziua mamei ea este distorsionata complect.
    Si bineinteles ca noi oamenii am stricat-o si am terfelit-o atat de urat.E adevarat ca nu se potriveste pentru faptul ca suntem in perioada Postului Mare dar tot la fel de indecenta este si intr-o altfel de perioada....
    Si totusi ma gandesc ca noi mamele crestine am putea sa aducem in rugaciune pe acele femei si mame care se afla prin alte locuri necrestine...
    Aici in Spania ziua mamei este pusa totdeauna in prima duminica din luna Mai.Vreau sa spun ca e tot la fel sarbatorita barurile si restaurantele full.
    Liliana iti doresc o zi binecuvantata!

    RăspundețiȘtergere
  3. minunat 8 martie fericit cu multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Azi am stat acasa,am pregatit cateva bucate bune de post si am sarbatorit Ziua femei alaturi de mama mea si de copii...si am simtit o liniste si bucurie aparte!Mai pe seara am pregatit alautul si am facut mucenicii,am incercat sa imi petrec mai mult timp alaturi de copii. Faptul ca ei mi-au pregatit felicitari si au incercat sa fie mai cuminti azi, mi-a inseninat ziua!

    RăspundețiȘtergere
  5. Parinte Victor, aveti mare dreptate, maternitatea si frumusetea pot schimba lumea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Corina, normal ca nu e rea in sine o astfel de zi, si precum ai spus si tu nu prilejurile festive ne lipsesc, ci uitarea şi îndărătnicia noastră ne fac să ne îndulcim mai degrabă spre cele ale lumii decît spre cele ale lui Dumnezeu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nicol, ma bucur ca te-ai simtit bine.
    Din pacate ne despartim cu greu de sarbatorile "rosii", pe atat de usor ne lasa dusi de sarbatorile de import. La tradiţia noastră bisericească uităm să apelăm, ea ne ofera prilejuri de a ne manifesta, în lumina credinţei, cele mai nobile sentimente şi aspiraţii.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare