marți, 27 martie 2012

Cum sa traim fara lipsuri...

Saptamanile trecute am recitit viata Staretul Gavriil, sfant rus ce a trait la sfarsitul secolului al- XIX-lea, in acelasi duh cu marii stareti ai crestinismului din vechime pentru care a si fost numit „Unul din cei de demult”
Cartea ne introduce in viata sa mistica, vorbind despre rugaciunea arzatoare, despre trairile duhovnicesti, vedenii minunate si fapte de inaintevedere si vindecare. Autorul cartii, ucenic al staretului, el insusi sfant nou mucenic, intra in cele mai adanci detalii despre felul in care se ruga si vietuia parintele sau duhovnicesc. Istorisirea ne dezvaluie si noua mirenilor la ce adancime a vietii duhovnicesti se poate ajunge aici si acum, si in orice imprejurari s-ar afla cineva. Biruinta sa asupra puterilor demonice si asupra propriilor patimi ne da nadejde si noua, celor ce suntem inca in arena razboiului nevazut si insetati de unirea cu Dumnezeu.




Testamentul Staretului Gavriil catre fii sai duhovnicesti

"Pesemne ca, in curand, voi muri. Va las mostenire cu bogatii mari si inepuizabile. Ajunge pentru fiecare, trebuie doar ca sa va folositi de ea, nu sa va indoiti. Cel ce va fi indeajuns de intelept sa se foloseasca de aceasta mostenire, va trai fara lipsuri.


Unu: cand cineva simte ca e pacatos si nu poate gasi nicio iesire, sa se inchida singur in chilia sa si sa citeasca Acatistul Preadulcelui Iisus Hristos si Canonul de pocainta catre Mantuitorul Hristos si lacrimile ii vor fi leac de alinare.


Doi: cand cineva se afla intr-un necaz oarecare, de orice fel ar fi, sa citeasca Paraclisul Maicii Domnului si toate necazurile lui vor trece nebagate in seama pe langa dansul, spre rusinea celor care il asaltau.


Trei: cand cineva simte nevoia de limpezire a sufletului, sa citeasca Catisma a 17-a cu atentie si ochii launtrici i se vor deschide. Va urma intelegerea a ceea ce sta scris acolo. Va creste nevoia de a-si curati constiinta mult mai des prin spovedanie si de a se impartasi cu Sfintele Taine ale Trupului si Sangelui lui Hristos. "




Va doresc o seara linistita


Cu drag,


Liliana

10 comentarii:

  1. Doamne ajuta, scumpa surioara.
    Iarta-ma ca am indraznit sa-ti predau o leapsa: http://ininimamea.blogspot.com/2012/03/alta-leapsa.html
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte folossitor acest articol,multumesc mult,Liliana!
    Adevarul este ca Paraclisul este extrem de util in stari de necaz.

    Post binecuvantat in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, draga Iasmin, sper sa raspund cat mai curand :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, draga Camelia, post binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce mult mi-a placut ce ai postat...Oare s-a reeditat cartea? Nu o am si as vrea sa o cumpar. Poti sa imi spui editura? Multumesc. Intradevar Canonul de pocainta e tare potrivit si acum in post, il spun in fiecare seara, iar Paraclisul Maicii Domnului il spun in fiecare zi, cam de 10 ani, si e tare puternic in necazuri. Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumi Lili ca ne impartasesti aceste sfaturi;in carte pot gasi Catisma 17;pe net vad ca este...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nicol, cu placere :)

    Catisma a 17-a o gasesti in Psaltire, daca nu o ai o poti gasi si http://www.psaltirea.ro/, dar eu prefer cartea.

    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  8. Amalia, cu drag, ma bucur ca ti-a placut :) M-am uitat, ed Bunavestire, Bacau, 1998, eu am cumparat-o de mult, nu stiu cu exactitate cand, sa tot fie cativa ani. Daca o gasesc prin librarii te anunt.

    Te imbratisez cu drag!
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mulţumiri cu recunoştinţă pentru aceste cuvinte MINUNATE!

    RăspundețiȘtergere
  10. Andreea, ne bucuram impreuna, multumiri Sfantului Gavriil.

    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare