vineri, 4 iunie 2010

Sfintii Martiri de la Niculitel

SFINŢII MUCENICI ZOTIC, ATAL, CAMASIE ŞI FILIP


MANASTIREA COCOS
In anul 1971, pe teritoriul comunei Niculitel, in apropierea manastirii, sapaturile arheologice au adus la lumina o cripta care adapostea moastele a patru sfinti mucenici, primele descoperite pe teritoriul tarii noastre. Acestia sunt crestini martiri din secolele III-IV. Inscriptiile in limba greaca din interiorul criptei atesta astazi moastele a patru martiri pentru Hristos: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos. La doi ani de la descoperirea lor, Sinodul Bisericii Ortodoxe a decis ca moastele celor patru sa fie depuse in patru racle, la Manastirea Cocos din apropiere.
La 17 ianuarie 1973 sunt aduse in manastire si asezate la loc de cinste in biserica, intr-o frumoasa racla, moastele sfintilor martiri Zotic, Atal, Camasie si Filip, ca o marturie incontestabila a credintei stramosesti. Praznuirea acestor martiri se face in fiecare an la data de 4 iunie.


Mai multe aici si aici
Slavit sa fie Domnul Dumnezeu intru Sfintii Sai!

2 comentarii:

  1. Acum am venit de la Sfantul Maslu unde parintele ne-a spus despre Sfintii Martiri de la Niculitel si despre minunea de la Neamt dinainte de 1989 cand s-au ridicat pietrele pe portiune de 2 m. S-a sapat si s-a descoperit un trup uman vechi de cateva secole. Parintele meu a scris un articol in 1998 in "Credinta ortodoxa" intitulat "Pietrele au strigat"

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos titulul articolului, "Pietrele au strigat".
    Iar in cazul martirilor de la Niculitel pamantul a scos din adancuri sale pe cei mai tari ca cele pamantesti, ca sa ne intareasca si pe noi cei din generatiile acestea atat de lipite de pamant.
    Multumesc, Mihaela!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare