sâmbătă, 21 iunie 2014

"Aproape de rai"

"Prin ce îşi va îndrepta tânărul calea sa ? 
Prin păzirea cuvintelor Tale". 
Psalmul 118,9 

       Ca să mai poţi spune adevărul astăzi trebuie să faci serios pe nebunul. Cam aceasta e cea mai scurtă prezentare pe care o pot face filmului "Urga" al lui Nikita Mihalkov. Ce se întâmplă cu familiile tradiţionale atunci cînd civilizaţia bate la uşa iurtei ? Ce se întâmplă cu oamenii care, deşi trăiesc în acelaşi timp, se află la sute de ani distanţă unii de alţii ? Iarba, mai poate fi ea verde ? Noi, mai putem iubi ? Din păcate, totul pare a fi altfel decat altădată….Filmul "Urga" al lui Nikita Mihalkov este o reflecţie asupra stilului de viaţă idilc al unei familii mongole din stepele Manciuriei. Titlul în limba engleză cu care a fost lansat filmul, "Close to Eden" (Aproape de rai) face referire în mod explicit la nostalgia după ţinuturile paradisiace, îndepărtate de civilizaţia occidentală. Mihalkov a filmat în Mongolia Centrală, care acum aparţine Chinei, iar din distribuţie au făcut parte mongoli autohtoni. Interesul său pentru această parte de lume ar putea fi interpretat ca un flashback sau ca o incursiune în istoria Rusiei : cu mult timp în urmă Rusia fiind la un moment dat cucerită de tătari şi mongoli, aceste două etnii au fost ulterior percepute de ruşi ca fiind crude, barbare, sălbatice. "Close to Eden" reprezintă încercarea lui Mihalkov de a propune o imagine diferită asupra identităţii mongole, de a-i prezenta ca paşnici, ospitalieri, iubitori. Urga mongolă - un par special, cu un lasou în vârf, folosită la capturat caii sălbatici şi animalele rătăcite de turmă - joacă un rol important în filmul lui Mihalkov. Conform tradiţiei, urga e înălţată pe câmp cu semnificaţia "Nu deranjaţi!"; funcţionează astfel şi ca un semn care demarchează "teritoriul dragostei". Urga simbolizează cultura mongolă şi etnia mongolă în general, dovedind că mongolii încă mai există ca grup etnic şi îşi păstrează tradiţiile. Gombo este un cioban ce trăieşte împreună cu soţia, cu cei trei copii şi cu bunica lui într-un cort, în stepa mongolă. Condiţiile traiului lor sunt extrem de rustice, însă toti par fericiţi şi împăcaţi cu destinele lor. Totul pare să se schimbe în momentul în care camionul rusului Sergei se opreşte în apropierea cortului, iar acesta are nevoie de adăpost. Dacă iniţial diferenţa culturală dintre cei doi bărbaţi pare insurmontabilă, în scurt timp ei învaţă câteva lucruri  despre fiecare şi despre lumile din care provin. 

Premii : Oscar 1993 : Cel mai bun film strain - Nominalizat ; Globul de Aur 1993 : Globul de Aur pentru cel mai bun film strain - Nominalizat ; Festivalul Filmului European 1993 : Cel mai bun film - Michel Seydoux, câştigător ; Venetia 1991 : Leul de Aur - Nikita Mikhalkov, câştigător ; OCIC - Nikita Mikhalkov, câştigător.  

 • Nikita Sergheevici Mihalkov (n.21 octombrie 1945 Moscova) (rusă: Никита Сeргеевич Михалков; născut la 21 octombrie, 1945, în Moscova) este un actor și regizor rus laureat al premiului Oscar pentru filmul "Soare înșelător". Nikita Mihalkov este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi actori ruşi. A câştigat multe premii la Festivalul de Film de la Cannes şi Veneţia, precum şi un premiu Oscar. S-a născut în 1945 în familia poetului şi dramaturgului sovietic, Serghei Mihalkov. În 1963 a început să studieze actoria la Şcoala Shchukin. Mihalkov a absolvit Institutul de Film de Stat al Uniunilor în 1971. În 1993 a fost ales preşedinte al Fundaţiei Culturale Ruse şi din anul 1997 e preşedinte al Uniunii Cineaştilor din Rusia.





2 comentarii:

  1. Am vazut filmul acum cativa ani. Mi-a placut si mi s-a intiparit in memorie. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut, Asa e, filmele care au un mesaj raman in memorie.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare