sâmbătă, 1 februarie 2014

Sa incepem cu Sfintii...

 
***
Astăzi, 1 februarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Trifon. Acesta s-a născut în satul Lampsac din Frigia (Asia Mică), sat aşezat în apropierea oraşului Apomeea. Părinţii lui au fost creştini şi l-au crescut cu dragoste de Dumnezeu. Tânărul Trifon a fost binecuvântat din copilărie cu darul minunilor.
 
 
 
În Molitfelnic la rânduiala ce se face la ţarini (holde), la vii şi la grădini, când se întâmplă să fie stricate de sălbăticiuni sau de alte vietăţi ca lăcuste, gândaci şi altele este adăugată şi Rugăciunea Sfântului Mucenic Trifon pentru păzirea grădinilor, a viilor şi pentru toate holdele.
În Tradiţia Ortodoxă, Sfântul Mare Mucenic este cinstit ca ocrotitorul ogoarelor, deoarece într-o primăvară, semănăturile locuitorilor din Campsada erau puse în pericol de o mulţime de lăcuste. Trifon s-a rugat lui Dumnezeu să scape ogoarele de pierderea lor, lucru care s-a şi întâmplat.
În ziua de pomenire a Sfântului Trifon se practică o serie de rituri, cu scopul de a asigura protecţia şi rodirea livezilor şi a viilor. În vechime, viticultorii şi pomicultorii ţineau post în această zi şi chemau preotul să le stropească cu aghiasmă livezile şi via, ca acestea să fie ferite de nerodire şi de secetă sau grindină.
sursa:http://www.pemptousia.ro/2012/02/obiceiuri-de-sfantul-trifon
 
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare