marți, 12 noiembrie 2013

Cum să ingrijim muscatele in sezonul rece?

 

Mușcatele sunt printre cele mai cunoscute și prezente flori la noi, la români. De cand mi-am inmultit coletia, m-am interesat si de cum sa le ingrijesc in anotimpul rece. Iata trei sfaturi pentru ca la primăvară să avem mușcatele pline de flori.

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium  (6)

1.Când vine frigul, mușcatele trebuie băgate la interior, dar trebuie ținute într-un loc cu temperatură de circa 15 grade, deci undeva într-un balcon închis, unde deschideti geamurile măcar o dată pe zi. În niciun caz să nu le puneti pe pervazul de deasupra caloriferului, adică la căldură pentru că se vor moleși. Le place și pe scara blocului, unde clar este curent și mai răcoare, dar să fie undeva la lumină pentru că mușcatele iubesc lumina. Dacă le țineti la căldură și mai puneti și apă des, frunzele vor începe să se îngălbenească de la bază în sus.
 
adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium  (7)
 
2.Udarea este o problemă, mai ales în perioada rece pentru că mulți pun prea des și prea multă apă. Mușcatele trebuie să aibă pământul mai degrabă ușor uscat în perioada rece, decât umed. Așa că ele trebuie udate o dată la trei săptămâni sau chiar o lună de zile. Ele acum intră într-un repaus de creștere, așa că fotosinteza nu mai este intensă și nici nevoie de apă nu mai este la fel ca în perioada de vară. Dacă le țineti undeva într-o încăpere la 20 de grade Celsius, atunci e bine să le udati cam o dată la 10 zile, dar nu mai des.
 
adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium  (5)
 
3.Ca să aveti flori imediat cum începe primăvara, e bine să  tundeti mușcatele acum. Tulpina lor are niște noduri, cam la fel cum au garoafele. Numarati de la vârf la bază și lasati 3-4 internoduri, un internod reprezentând distanța dintre două noduri. Și da, pentru asta o să rupeti și frunza, iar planta va arăta ca un ciot. Dar sa nu va faceti probleme pentru că la primăvara va exploda de flori. Dacă nu o tundeti acum, ea va deveni plăpândă, firavă, cu tulpinile înalte, iar la primăvară va trebui să o tundeti oricum. Asta înseamnă că va avea nevoie de o perioadă de refacere, deci veti avea flori mult mai târziu.

 Sper să va prindă bine sfaturile, că si mie mi-au fost de folos :)
 
adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium  (2)
 
adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium  (8)
 
adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium  (4)
 
 
adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium  (10)
 
Articol preluat de la Adela Parvu
 
 
 
 

2 comentarii:

  1. Un articol foarte util. Chiar nu stiam ce sa fac cu muscatele mele...mi se pareau cam galese .

    RăspundețiȘtergere
  2. Ingrid, ma bucur ca ti-a fost util. spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare