duminică, 6 mai 2012

Cum sa ne nelinistim in vremurile acestea?

Astăzi mai mult ca oricând oamenii și mai ales tinerii se neliniștesc pentru viitorul lor. E firesc dacă gândim omenește să existe o îngrijorare sporită pentru tinerii zilelor noastre. Dacă ar fi să gândim duhovnicește am realiza că neliniștea nu aduce nici-un fel de beneficiu și nu ne ajută cu nimic. Sfinții Părinți ne vorbesc despre neliniștea cea bună care are legătură doar cu mântuirea sufletului nostru. Cum reușim să avem această neliniște bună și ce ne lipsește ca să o dobândim? Părintele Paisie Aghioritul în dialogurile cu creștinii dădea următoarele sfaturi:


-Parinte, nelinistea unui tanar pentru aflarea rostului sau in viata se datoreaza necredintei?
-Nu intotdeauna. Adeseori tinerii care se intereseaza cum sa se aranjeze mai bine, dar sa se afle si aproape de Dumnezeu, se nelinistesc pentru rostul lor in viata. Iar lucrul acesta dovedeste sanatatea lor duvohniceasca.
A nu se gandi si a nu se nelinisti un tanar pentru aflarea rostului sau, este dovada unui om indiferent, si prin urmare unul ca acesta este neprocopsit.
Numai ca cei care se nelinistesc pentru aflarea rostului lor trebuie sa ia aminte ca nelinistea lor sa nu depaseasca limita, pentru ca diavolul incearca sa o exagereze, sa faca din ea un stres, ca astfel sa le tina mintea intr-o continua zapaceala.
Tinerii trebuie sa se increada in Dumnezeu pentru a se linisti, deoarece Bunul Dumnezeu ca un Parinte iubitor actioneaza acolo unde noi, omeneste, nu putem face nimic.
Nu trebuie sa se grabeasca sa ia hotarari “necoapte” pentru viata pe care o vor urma. Cunosc tineri care se nelinistesc mult si incearca sa-si resolve toate problemele dintr-odata. In cele din urma se incurca si isi parasesc studiile. Caci avand, de pilda, de terminat facultatea, ei se nelinistesc peste masura pentru viitorul lor, isi amana studiile si in cele din urma se incurca si mai rau. Nu se fac toate deodata si nici nu se rezolva astfel problemele.
Pentru a reusi in ceea ce vor, trebuie sa faca o curatenie generala inlauntrul lor si sa puna lucrurile in randuiala. Sa se ingrijeasca ca mai intai sa-si ia diploma, apoi sa-si gaseasca un loc de munca si in continuare, ajunsi la maturitate, sa ia cu ajutorul lui Dumnezeu hotararea de a face o familie buna, daca simt inclinatie catre viata de casatorie, sau sa mearga la manastirea pe care si-au ales-o, daca au chemare pentru viata monahala.
De aceea, tinerilor care studiaza si au astfel de nelinisti, dar care inca nu s-au hotarat pentru ceea ce vor face in viata, le spun sa isi continue studiile si ceea ce mai tarziu ii va indemna cugetul lor sa faca si ii va odihni, aceea sa faca.
Daca exista o dispozitie launtrica buna, atunci ajuta Dumnezeu si incet-incet se vor lamuri care viata este pentru ei, cea de casatorie sau cea de feciorie in manastire, si astfel vor afla odihna.



Cuviosul Paisie Aghioritul - VIATA DE FAMILIE - Ed.Evanghelismos Bucuresti 2003

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare