duminică, 14 noiembrie 2010

La inceput de post cu Parintele Nicolae Steinhardt

"Cand un om reuseste sa faca ceva ce i-a solicitat mult efort, in el incepe sa lucreze trufia. Cel ce slabeste, se uita cu dispret la grasi, iar cel ce s-a lasat de fumat rasuceste nasul dispretuitor cand altul se balaceste, inca, in viciul sau. Daca unul isi reprima cu sarg sexualitatea, se uita cu dispret si cu trufie catre pacatosul, care se cazneste sa scape de pacat, dar instinctul i-o ia inainte! Ceea ce reusim , ne poate spurca mai ceva decat pacatul insusi. Ceea ce obtinem se poate sa ne dea peste cap reperele emotionale in asa maniera incat ne umple sufletul de venin...
Ochii nostri nu sunt conceputi pentru dispret , ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se cazneste sa iasa din sufletele noastre. Succesele noastre nu ne sunt date spre a ne infoia in pene, ca in mantiile statuilor, ci pentru a le transforma in dragoste, in dezvoltare si in daruire pentru cei din jur.
Daca reprimi foamea in timp ce postesti, foamea se va face tot mai mare. mintea ta o sa viseze mancaruri gustoase si alese, mintea o sa simta mirosurile cele mai apetisante chiar si in somn, pentru ca in ziua urmatoare, inebunita de frustrare, sa compenseze lipsa ei printr-un dispret sfidator fata de cel ce nu posteste. Atunci, postul devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului si a izbanzii trufase asupra poftelor, dar dincolo de orice trufia ramane trufie, iar sentimentul frustrarii o confirma.
Daca ai resusit in viata , nu te agata de nereusitele altuia, pentru a nu trezi in tine, viermele cel aprig al orgoliului si patima infumurarii. Reusita este energia iubirii si a capacitatii tale de acceptare a vietii, dar ea nu ramane nemiscata, nu este ca un munte sau ca un ocean. Inganfarea si trufia reusitei te coboara cu incetul de pe soclul tau caci ele deseneaza pe cerul vietii tale evenimente specifice lor.



Acum stiu, stiu, ca orice ura, orice aversiune, orice tinere de minte a raului, orice lipsa de mila, orice lipsa de intelegere, bunavointa, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul gratiei si gingasiei unui menuet de Mozart...este un pacat si o spurcaciune; nu numai omorul, ranirea, lovirea, jefuirea, injuratura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderarea, orice cautatura rea, orice dispret, orice rea dispozitie este de la diavol si strica totul. Acum stiu, am aflat si eu ..."Nicolae Steinhardt



Va doresc post binecuvantat si cu folos duhovnicesc!
Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa ducem la bun sfarsit acest post si sa-l primim pe Pruncul Hristos in ieslea inimilor noastre!



Cu drag,

Liliana

3 comentarii:

  1. Bun cuvant pentru inceputul postului! Iertare si binecuvantare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Liliana Doamne ajuta!Sa calatorim cu Pruncul in suflet!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos spune dragul nostru Părinte Nicolae...mulţumesc că ai ales aşa rânduri potrivite!
    Post cu bucurie şi nădejde!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare