sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Cuviosul si Sfintitul Mc. Cosma Etolianul

Din invataturile Cuviosului si Sfintitului Mucenic Cosma Etolianul
INVATATURI 1

Copii si parinti
Iar voi, copilasii mei si copiii lui Hristos , sa fiti cuminti, ordonati, sa-i cinstiti pe parintii vostri, si sa-i ascultati, si sa mergeti la invatatorii vostri sa invatati carte ca sa cititi Scripturile Sfinte, ca sa va faceti crestini buni si sa va desfatati de Rai. Iar, voi, parintilor, sa-i cresteti pe copiii vostri in deprinderile crestinesti, si sa-i dati sa-nvete carte.

Regula de aur
Primul e acesta:”Ceea ce tu urati si nu vrei sa-ti faca altcineva , nu fa tu altuia”, si iarasi :”Ceea ce vrei si iubesti sa-ti faca altul tie insuti, aceea fa si tu altuia” . Acest cuvant ni-l porunceste Hristosul nostru in Sfanta Sa Evanghelie si este foarte adevarat intru toate; ganditi-va la el si voi insiva fara sa vi-l explic mai pe larg si sa-l aveti mereu in mintea voastra.

Rugaciunea lui Iisus
Al doilea e sa nu va lipseasca niciodata rugaciunea:”Doamne, Iisuse Hristoase , Fiule si Cuvinte al Dumnezeului Celui Viu, prin Nascatoarea de Dumnzeu si toi sfintii Lui, miluieste-ma pe mine , pacatosul si nevrednicul robul Tau!”. Aceasta sa i spuneti, fratilor, si cu gura voastra si cu mintea voastra, si ziua si noaptea, oriunde ati fi, fie de mancati, fie de umblati, fie de munciti, fie de sedeti, si la aceasta sa meditati pururea. Si daca n-o stiti, sa o scrieti, sa o invatati si va va fi de mult folos, fiindca aici ea va va elibera de orice rau, iar acolo va va izbavi de Iadul cel vesnic si va va invrednici sa mergeti in Rai, in patria voastra vesnica.

Indemn final
De aceea , fratii mai, va rog pentru iubirea lui Hristos, pe cat puteti, sa fiti cu luare-aminte sa paziti poruncile lui Dumnezeu si acestea pe care vi le-am spus: sa nu furati, sa nu ucideti, sa nu desfranati, sa nu va jurati, sa nu dati marturie mincinoasa, sa nu va defaimati unul pe altul, sa nu va trufiti, sa nu impodobiti acest trup imputit, care maine se va face putreziciune si duhoare si-l vor manca viermii, ci sa va impodobiti sufletul vostru, care e nemuritor si mai de pret decat lumea intreaga, si sa nu fiti zabavnici spre fapte bune, ci sa va rugati necontenit si sa spuneti cele pe care vi le-am spus si sa mergeti la biserica in toate sarbatorile , mai ales duminicile , si sa nu lucrati in ele. De asemenea sa postiti dupa putere posturile randuite si paresimile, si sa faceti milostenie cat va da mana. Mai cu seama pe cei ai vostri si rudele voastre cand ii vedeti stramtorati si amarati , sa-i ajutati sa-i ajutati si mangaiati cu cuvantul si cu fapta si intotdeauna sa iasa din gura voastra cuvantul dulce, ca mierea si fagurele, iar nu venin. De asemenea, , sa aveti mereu moartea in mintea voastrasa nu se intample sa vina la voi pe neasteptate si sa va gaseasca nepregatiti , si atunci ce veti face? De aceea , pe cat puteti, sa fiti mereu gata, marturisiti si indreptati, iar apoi, cand ea va veni, sa vina frumos, sa va duca din aceasta lume mincinoasa si desarta in cea adevarata si vesnici, care nu va avea niciodata sfarsit.


Din cartea, " Viata si Invataturile Cuviosului si Sfintitului Mucenic Cosma Etolianul Luminatorul Greciei si Apostolul saracilor " editura Deisis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare