luni, 5 noiembrie 2012

Lunea casatoriei


Ma gandesc de mult sa particip la provocarea Irinei de fiecare luni, Lunea casatoriei,  insa abia acum am gasit resorturi sufletesti. Ieri, am sarbatorit in familie cativa anisori :)) de la casatoria noastra, se spune ca intr-o casnicie primii si ultimii zece ani sunt cei mai grei. Primii zece au trecut, despre ultimii zece nimeni nu stie... doar Bunul Dumnezeu... 


Sotul  ideal, sotia ideala, Parintele Nicolae Tanase

"Umblam după ideal, căutam idealul fiecare in felul nostru. Intr-o căsnicie, acest lucru este foarte important: fara un soţ ideal, o soţie nu poate fi fericita; de asemenea, un soţ nu poate sa spună cuvinte frumoase despre soţia lui, daca ea nu este, pentru el, femeia ideala. Cuvântul este prea pretenţios? Nu este. Dimpotrivă, el nu exprima îndeajuns ideea de soţ/ soţie ideal / ideala. De ce? Pentru ca Domnul Dumnezeul si Mântuitorul nostru Iisus Hristos, cap al Bisericii Sale, întemeiata de El din coasta Lui, pe Cruce - in chip nevăzut si la Rusalii -in chip văzut a binevoit ca prin gura alesului Sau, Sfântul Apostol Pavel, sa facă o comparaţie - inedita la vremea aceea si inedita si in zilele noastre - anume ca, reprezentarea sot-sotie in iubire este aceea dintre Hristos si Biserica. Precum Hristos a iubit Biserica Sa, aşa si soţul trebuie sa o iubească pe soţia sa; precum Biserica se supune lui Hristos, aşa si soţia trebuie sa se supună soţului. Nu este vorba de supunere, ca in sclavie, ci este vorba de relaţia fireasca a omului cu Dumnezeu. Pana la urma, frica de Dumnezeu nu înseamnă crispare, ci înseamnă o relaţie apropiata.



Sotul ideal nu se formeaza intr-o zi, nu se prelucreaza, nu se pregateste intr-o scoala anume. El are un timp mai indelungat de pregatire; la fel si sotia ideala.
Totusi, unde e sotul ideal? Nu stim unde este exact, dar el exista. Nu exista numai unul, exista multi; depinde de fiecare sotie cum il priveste. Nu trebuie sa spunem ca sotul ideal trebuie sa fie asa si asa. Sotul ideal este acel sot pe care sotia il accepta si-l admira in felul in care el se manifesta. Si sotia ideala de asemenea. Nu avem nicaieri o scoala pentru soti. Ar trebui sa avem niste cursuri pentru soti – asta e adevarat.

Sotul ideal stie sa mentina in casnicie acel suflu, acel elan al primei zile de prietenie. El stie sa se roage, sa admire, sa faca observatii intr-un anume fel si are multe alte calitati.

Sotia ideala este aceea care intelege tot. Daca intelege tot, ea da dovada de bunatate, si din bunatatea inimii decurg toate. E foarte simplu sa devii sotie ideala, este asa de simplu, numai ca trebuie atentie si pregatire. Casnicia pe care o vedeti ca nu merge a fost facut fara pregatire.

15 comentarii:

  1. Si mie imi place aceasta carte! Asa frumos le spune Parintele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos articol, Liliana.
    Si adevarat!
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru aniversarea voastra!
    La multi ani fericiti sa va dea bunul Dumnezeu si de aici inainte!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani cu Hristos alaturi! Liliana, tu esti din Constanta, nu?
    Daca da, as avea nevoie urgenta de ajutorul tau pentru nasterea celui de-al treilea baietel, daca ai putea sa-mi dai vreo informatie... Scrie-mi, te rog, unde sa-ti povestesc mai pe larg, aici andreearancea@gmail.com!

    RăspundețiȘtergere
  5. Aurelia, si noua ne place cartea, ba inca le-am citit ceva si adolcentilor mei

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim mult, Loredana, Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult, Ileana, ti-am scris pe mail.

    RăspundețiȘtergere
  8. Liliana, o casnicie binecuvantata si in continuare!!!!
    Frumoasa postare!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani binecuvantati, mereu impreuna, voi si Domnul!

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumos articol si bine primit! Este necesar sa ne amintim, din cand in cand, aceste lucruri :)

    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa aveti multi si fericiti aniin continuare si sa va dea Bunul Dumnezeu sanatate si spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
  12. Multi si fericiti ani in continuare si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani, Liliana, pentru cei "cativa anisori" :)) si multi inainte, in dragoste, intelegere si sanatate!
    Si mie imi place cartea, am primit-o de la o prietena, dar inca n-am citit-o serios, ci numai am spicuit din ea.

    RăspundețiȘtergere
  14. Va multumesc pentru urari.

    Abia acum mi-am avut putin timp sa citesc pe-ndelete:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare