vineri, 14 octombrie 2011

Un scurt îndreptar de viaţă dat de Părintele Arsenie Boca

Calea de mijloc nu inseamna calea compromisului ci calea echilibrului, a dreptei socoteli. Am gasit acest cuvant al Parintelui Arsenie Boca, vi-l impartasesc cu drag.




Părintele Arsenie Boca, trecînd un tînăr pe la el, i-a spus un program de învăţătură, un cuvînt de învăţătură care e tot un fel de program şi a zis aşa : oxigen, glicogen, somn, să-ţi păstrezi hormonii şi să ai concepţie de viaţă creştină.

Oxigen înseamnă să trăieşti în aer cît mai curat, cît mai oxigenat, cît mai bun, să fie cît mai aerisit acolo unde îţi duci viaţa.

Glicogen, înseamnă de fapt zahărul din ficat, zahărul animal, dar părintele are în vedere prin acest cuvînt hrana raţională : să nu mănînci prea mult, să nu mănînci peste măsură dar nici prea puţin.

Somnul, să dormi atît cît îţi este necesar să poţi desfăşura o activitate eficientă şi mai ales intelectuală. Să ştiţi că cel ce nu-şi împlineşte somnul nu dă randament maxim, mai ales la chestiunile intelectuale. Părintele zicea că sunt necesare 6 ore de somn continuu în 24 de ore. Nu trebuie să se silească nimeni să facă performanţe de priveghere. Priveghere să faci în înţelesul de a nu fi împresurat de gînduri rele, să ai întotdeauna o trezvie, să fii întotdeauna treaz cînd faci ceva. Ca să stai şi să nu dormi toată noaptea, trebuie să stai şi să dormi ziua, pentru că trebuie avut în vedere organismul aşa cum l-a lăsat Dumnezeu. Un părinte duhovnicesc zice că s-a păgubit mai mult din priveghere şi nemîncare decît din mîncare multă şi somn mult ( Sfîntul Moise Arabul, în Filocalia, vol. 1 – cap. Convorbiri cu părinţii din pustia sketică ). Bineînţeles, noi nu zicem că oamenii trebuie să doarmă foarte mult, dar zicem că trebuie să ştie fiecare cît trebuie să doarmă ca să fie treaz.

Să-ţi păstrezi hormonii înseamnă să nu faci risipă pe poftele trupeşti, să trăieşti o viaţă înfrînată, să fii cît mai înfrînat şi atunci te ajută puterile care sunt în tine, te ajută să duci o viaţă plină, frumoasă, o viaţă simţită

Concepţie de viaţă creştină, înseamnă să te conduci după Evanghelie, după învăţăturile Sfinţilor Părinţi, să ai în vedere nişte lucruri care sunt de căpetenie. Dacă ai altă concepţie decît concepţia de viaţă creştină, nu ajungi la mîntuire, nu ajungi la ceea ce vrea Dumnezeu cu fiecare dintre noi.




sursa




Liliana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare