luni, 24 octombrie 2011

Care este sfantul tau?

Toti sfintii cinstiti in Biserica Ortodoxa sunt o comoara pentru fiecare crestin, si intru aceasta se arata marea mila a lui Dumnezeu, ca noi putem sa ne rugam lor si sa-i avem ca ajutatori ai nostri. Mai mult decat atat, fiecare popor, fiecare asezare, fiecare casa si fiecare crestin isi are ocrotitorul sau ceresc care vegheza plin de grija si se roaga pentru toate care i-au fost incredintate lui, indrumandu-le pe calea vesnicei mantuiri.
Fiecare cetate, fiecare sat are un sfant ocrotitor, in a carui cinste este inaltata o biserica ori o manastire. Casele crestinilor au ca ceresc ocrotitor sfantul pe care prin tradintie l-au cinstit cel mai mult de parintii si bunicii, ori a carui icoana a trecut din generatie in generatie ca o sfintenie nespusa, ajungand pana la noi.

In particular, sfantul ocrotitor al fiecarui crestin ortodox este un placut al lui Dumnezeu, al carui nume noi il si purtam. Acesta in primul rand trebuie cinstit indeosebi, iar in al doilea rand- sfantul a caruia pomenire Biserica o praznuieste de ziua noastra de nastere. Pe aceeasi lista pot fi adaugati si acei placuti lui Dumnezeu in al carui nume s-a facut un legamant(taina cununiei), ori intr-a caror ocrotire am fost incredintati, ori in a caror zi de pomenire Dumnezeu ne-a salvat in chip minunat viata ori ne-a facut alt mare bine.



„Iar dreptii sa se bucure si sa se veseleasca inaintea lui Dumnezeu, sa se desfateze in veselie” (Ps. 67, 3)



Din cartea, Carui sfant sa ne inchinam





Cu drag,


Liliana

9 comentarii:

  1. Pai fireste ca sfantul Victor- 11 noiembrie.
    Apoi ar mai fi sfantul Andrei- 30 noiembrie, ziua in care m-am preotit.
    Langa ei mereu veghetoare Maica Domnului si deasupra tuturor, primind rugaciunile Mantuitorul Hristos inconjurat de cetele ingerilor si ale tuturor sfintilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand ne-am casatorit, parintele ne-a intrebat ce sfant ne alegem sa ne ocroteasca familia. De atunci o avem pe Maica Domnului ocrotitoarea casutei nostre.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu n u inteleg cum vine asta :"in al carui nume s-a facut un legamant(taina cununiei)"

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi-ar fi imposibil sa numesc un singur sfant ocrotitor, caci avem o gramada!
    Prima este, cu siguranta, Maica Domnului. Apoi sunt sfintii Imparati Constantin si Elena si Sfantul Dimitrie, ai caror nume purtam. Mare ocrotitor ne este si Sfantul Nectarie care pe mine m-a scapat efectov de dector, vindecandu-ma si alungandu-mi durerile fizic. Chiar daca ii neglijam in rugaciune, stiu ca ne ocrotesc si Sfintii Mucenici Timotei si Mavra, sfinti minunati pe care i-am primit ocrotitori in ziua nuntii noastre :X Si apoi mai sunt absolut toti sfintii ai caror nume poarta membrii familiei noastre sau alti sfinti dragi noua din multiple motive: Sf.Vasile, Sf.Ioan Botezatorul, Sf.Arhangheli Mihai, Gavriil si Rafail, Sf.Serafim, Sf.Anastasia, Sf.Calinic, Sf.Nicolae, Sf.Gheorghe, Sf.Mucenici de la Niculitel, Sf.Paraschiva, Sf.Pantelimon, Sf.Fanurie etc, etc. I-as enumera pe toti dar risc sa nu mai termin postarea :P

    Si inca o certitudine: stiu ca acum il avem mijlocitor si pe mai noul Sfant Arsenie de la Techirghiol :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Alina, cred ca e vorba de "intelegerile" pe care le faceau oamenii pe vremuri. isi alegeau o zi sfanta si "bateau palma", cum se spune, se intelegeau pentru un troc. n-aveau nevoie de martori ci martor le era Dumnezeu, ba de multe ori se facea chiar in biserica acest legamant.

    RăspundețiȘtergere
  6. Completarea din paranteza am facut-o eu. ziua sfantului in care a avut loc taina cununiei.
    de exemplu, noi ne-am cununat la Biserica Sf. Mina, iar data nuntii noastre nu este departe de ziua praznuirii sfantului si atunci am primit ca ocrotitor pe Sf. Mina.
    e un legamant al dragostei noastre iar veghetor este sf. Mina...

    RăspundețiȘtergere
  7. Parinte Victor, Loredana, preafrumos, Sfintii sa va ocroteasca vesnic!

    RăspundețiȘtergere
  8. Elena, foarte frumos spus. toti ne sunt dragi pentru ca dragostea lui Dumezeu se odihneste in ei.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu am un nume de sfant, insa cred ca Dumnezeu trimite intodeauna sfinti, dar si oameni deosebiti in jurul nostru daca ne rugam fierbinte catre El . Si nu exista fericire mai mare decat sa constientizezi ca esti un mare pacatos, dar exista cineva care mijloceste pentru tine cu o dragoste infinita si cu un discernamant foarte fin. Nu prea cred ca noi, personal, ne alegem sfintii ocrotitori, ci cred ca ei insisi observa dorinta noastra de a ne "imprieteni" cu ei si incearca sa stabileasca o relatie cu noi, iar noi simtim lucrul acesta si incepem sa-i "descoperim" , sa ii chemam si sa ne rugam lor.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare