sâmbătă, 21 mai 2011

Omul odihnitor

Zice Mantuitorul Hristos un lucru foarte important:

Cel care va bea din apa pe care i-o dau Eu se va face şi el izvor de apă, izvor dătător de apă spre viaţa veşnică. Acest lucru este foarte important, pentru că nu numai Domnul Hristos este Izvor, nu numai Maica Domnului este izvor al milei, ci şi noi trebuie să fim nişte izvoare pentru binele altora. Să ne întărim în bine, ca să putem fi lucrători de bucurie pentru alţii, să putem fi odihnitori.

Îmi place foarte mult cum Sfântul Apostol Pavel a scris în Epistola către Filimon: "Sufletele sfinţilor se odihnesc întru tine frate"; şi mai departe: "Odihneşte întru Domnul inima mea". Să fim oameni odihnitori, oameni care aduc în jurul lor bucurie, care aduc mulţumire în jurul lor, care aduc linişte, care aduc împlinire. Şi se va face în el izvor de apă izvorâtoare spre viaţa veşnică.


Când cineva nu este odihnitor, este tulburător, când cineva aduce nemulţumire în jurul lui, aduce şi moarte într-un fel, în înţelesul că omul care aduce întristare aduce şi împuţinare de suflet.


Spune undeva în Sfânta Scriptură că "Întristarea usucă oasele" - când aducem întristare, aducem cumva şi împuţinarea vieţii, aducem într-un fel nelinişte şi neliniştea e un semn de moarte, un semn de depărtare de bucuria sfântă.



Ori, Domnul Hristos spune că cel care primeşte din apa Lui aduce odihna, aduce "izvor de apă izvorâtoare spre viaţă veşnică". Devine el însuşi izvor. Aşa cum Domnul Hristos este izvorul apei celei vii, tot aşa şi cei ai Domnului Hristos trebuie să fie izvoare de apă vie pentru cei din jurul lor, pentru cei din imediata lor apropiere.



Să nu uităm să fim şi noi izvoare de bucurie, de linişte, de odihnă, să aducem ceva frumos şi bun în viaţa noastră, să înmulţim binele acolo unde ne găsim. Toate rugăciunile pe care le facem sunt un fel de izvoare ale sufletului nostru care revarsă apă vie spre viaţă veşnică şi ne ridică mai presus de lumea aceasta. Sigur, sunt multe bucurii din lumea aceasta pe care le binecuvintează Dumnezeu şi ne bucurăm şi noi de ele, dar trebuie să ne silim să aducem ceva din lumea de dincolo de noi, din mai presus de lume să aducem ceva în viaţa noastră ca să înmulţim binele şi bucuria, pentru noi şi pentru alţii.

Arhimandrit Teofil Paraianu




Va doresc o duminica odihnitoare!
Liliana

2 comentarii:

  1. multumim. nu ar strica nici o saptamana cu multa odihna! eu, mama de copilasi lesne trezitori noaptea, ma resimt.

    RăspundețiȘtergere
  2. Loredan, imi pare rau:((

    Lasa, va faceti voi mari, frumosi si sanatosi :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare