Deschideţi-vă sufletele şi primiţi colindul străbun! Jurnalul Naţional vă aduce marţi, 22 decembrie, o Ediţie Specială dedicată Sfintei Sărbători a Naşterii Mântuitorului, însoţită de un album de excepţie: colinde în interpretarea neîntrecutului "dascăl" de colinde - cum îl numea poetul George Ţărnea - Ştefan Hruşcă.
Cântecele lui Hruşcă nu sunt alese la întâmplare, ci sunt colinde-rugăciune pe care artistul le interpretează cu dăruire, aşa cum a învăţat încă din anii în care prin omătul geruit ce-i scârţâia sub picioare, uitând de frig, colinda în Ieud, de-a lungul şi de-a latul satului.
Vă invităm să aflaţi povestea colindului străbun, obiceiurile transmise de la o generaţie la alta, în orice colţ al României. Pentru că, indiferent de zona geografică, bine organizaţi în cete, colindătorii pornesc în seara de Ajun pe la casele gospodarilor, cărora le vestesc Naşterea Domnului şi le urează de bine. Colindul este o tradiţie deosebită. În derularea colindatului există întotdeauna o anumită ierarhie, un anumit tip de prestigiu în comunitate a unor categorii de oameni.
De cele mai multe ori, colindătorii începeau mersul din casă în casă de la primar, de la învăţător sau de la preot, ori începeau strict de la preot, pentru a primi binecuvântarea de a umbla în tot satul... Bună dimineaţa la Moş Ajun! Deschide uşa, creştine! Aflaţi povestea şi semnificaţia cântărilor străbune citind Ediţia Specială a Jurnalului Naţional şi ascultaţi colindele interpretate de Ştefan Hruşcă marţi, 22 decembrie.
Un cadou minunat pentru Sarbatori si cred eu la indemana tuturor.
Liliana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu