luni, 2 februarie 2015

Despre respect și cei 7 ani de acasă


Un cuvânt de onoare dat la 4 ani, să înveţi să-ţi recunoşti greşelile cam la aceeaşi vârstă, apoi să citeşti literatură "cumsecade" şi cei din jur să îţi fie întotdeauna model. Aşa arată povestea celor 7 ani de acasă pentru Rodica şi Flavia Coposu, surorile marelui om politic Corneliu Coposu.




Educaţia asta, comportamentul, se făcea şi la ţărani. În satul ăla unde am fost noi exista o morală locală. Ţăranii ăia nu se băteau şi erau obligaţi să nu se înjure. Adică învăţaţi să nu se înjure. Nu era ura asta care e acuma, care te înfioară. Eu nu ştiu cum s-a transformat neamul ăsta românesc, să se deteste, să se urască în halul ăsta.
Vedeţi cum vorbesc? La televizor vin să discute politică şi încep să se dea afară unul pe altul din emisiune. Nu-i permis, nu-i convingător, nu-i nimic pozitiv în asta. Şi nu cred că ei urmăresc nişte scopuri educative sau pentru binele ţării.
La noi nimeni nu zice, nu are o dorinţă sufletească. Toată lumea că n-are salariu, că şomaj, că să-i crească pensia, că să-i dea înapoi ce i-a furat. Adică noi în momentul ăsta trăim o epocă dură, materialistă. Numai asta contează. Nu cred că e cineva, sau poate o mică mică parte, care se ocupă de ştiinţă, de filozofie, de literatură. Restul sunt aserviţi mijloacelor de trai.
Şi spaima asta de a nu avea cred că ne-au băgat-o în cap cei 50 de ani de comunism. Alergătura la coadă după mâncare, după pâine. Comunismul ăsta ne-a schimbat şi speranţele şi dorinţele şi tot ce vreţi. Noi nu mai avem, de pildă, dorinţa de a vedea România cea mai bună din Balcani. Nimănui nu-i pasă. Nu vedeţi cum vând orice?
Vă daţi seama ce bogată ţară dacă după 20 de ani de furt tot mai e de furat? Şi noi tot săraci suntem. N-ar fi permis asta.

O DOAMNĂ SE CUNOAŞTE DUPĂ...
Flavia Coposu-Bălescu:
Mai întâi şi întâi cred că după felul în care vorbeşte. După felul în care se uită, după felul în care nu... nişte lucruri şi nu le exagerează şi nu-i pasă cine cu cine e prieten şi cine cu cine e duşman. Asta-i o treabă oribilă.
Ştiţi cum e foarte curios? Dacă încerci să te comporţi normal eşti considerat ori snob, ori nebun, ori dispreţuitor şi eu nu vreau deloc treaba asta.
O doamnă ştie să şi înghită, în momentul în care dă o replică, chiar dacă atacu-i dur, ea nu trebuie să răspundă nici într-un caz cu acelaşi ton şi cu aceeaşi răutate că atunci nu e nicio diferenţă.

preluare de aici

Un comentariu:

  1. Foarte, foarte frumos, mi-a mers la inima postarea ta!!!! Eu am numai 47 de ani, dar si eu tot asa am in amintire viata in satul bunicilor mei: "Nu era ura asta care e acuma, care te înfioară. Eu nu ştiu cum s-a transformat neamul ăsta românesc, să se deteste, să se urască în halul ăsta."
    Multumesc mult de tot, iti doresc si mai departe multa sanatate si numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare