vineri, 1 martie 2013

Pe urmele Sfantului Ioan Casian


"Asta trebuie sa fie manastirea: un loc in care sa ne regasim, monahi si mireni, in rostul nostru firesc, mergand pe calea mantuirii."
(Staret Protos. Iustin Petre)

Sfantul Ioan Casian


  Fiecare parohie, fiecare manastire, are un "duh" al ei, un specific propriu, dat de unicitatea sfintilor ocrotitori, de firea si prestanta duhovniceasca a celor ce au slujit si s-au rugat de-a lungul timpului in acea biserica, fie ei preoti, monahi sau mireni. Desi harul lui Dumnezeu lucreaza pretutindeni si slujbele sfinte sunt oriunde la fel, fiecare ne legam de anumite parohii, de anumiti parinti duhovnicesti, de anumite manastiri, mai mult parca decat de altele. Asta nu inseamna ca facem judecati de masura sau ca iubim mai mult pe unele, mai mult decat pe altele, insa este firesc sa existe aceste specificuri si fiecare sa alerge acolo unde simte ca se foloseste mai mult.


"Dobrogea are o sfintenie aparte. Cand mergi prin tara simti cum printre munti Dumnezeu se retrage intr-o manastire. In Dobrogea simti invers, cum Dumnezeu parca iese din manastire si o ia agale printre colinele pamantului vechi, lasandu-si urma pasilor pana la orizontul indepartat, unde cerul albastru respira vesnicia. Asa, ca o ie curata, agatata de cer apare si Manastirea Sfantul Ioan Casian. Simti sub picioare urma pasilor lui Dumnezeu care se indreapta spre locul sfant. Prin colbul drumului dobrogean au trecut si pasii marunti spre nevointa intru cele sfinte ale Sfantului Casian. Pestera sfintita de rugaciuni este in apropiere. Pasii lui Dumnezeu pe aceste meleaguri sunt urmati de pasii Sfantului, si astazi de pasii monahilor si ai crestinilor ce vin la rugaciune. Manastirea facuta cu jertfa monahala isi arata slendoarea printr-un loi de lumina curata care tasneste din simplitatea ei. Nimic vanitos, nicio podoaba "ortodoxa", nicio semetie trufasa. Manastirea pare crescuta din deal, nu ca o indrazneala, ci ca o lumina a pamantului catre cer. Oamenii au vazut lumina si licarirea. Inca o scara catre Dumnezeu a mai dat pamantul sfant al Dobrogei. Si scara aceasta se numeste Manastirea Sfantul Ioan Casian."
(Dan Puric- Pe urmele Sf. Ioan Casian, Constanta2009)






Imagini inedite cu Manasirea Sf. Ioan Casian gasiti:

Inaintea-praznuirea Sfantului Ioan Casian


6 comentarii:

  1. Liliana, pentru ca imi plac foarte mult postarile tale si de tine implicit, iti trimit si eu o nominalizare pe care am primit-o de la Anca:
    http://alexut-stefanut.blogspot.ro/2013/03/leapsa-de-la-anca.html
    Pupici dragi! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Loredana, asemeni iti doresc, primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexut, multam fain!
    pupici dragi si pentru voi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Andreea, multumesc!
    Primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare