marți, 20 septembrie 2011

Grijile lumesti trebuie astupate cu increderea in Dumnezeu si in bunatatea Lui

– Parinte Teofil, in zilele noastre mai mult ca niciodata, omul este prins de grijile vietii, de serviciu, familie, probleme si multe altele. Exista insa si griji mantuitoare?

– Da, exista griji mantuitoare. „Toata grija cea lumeasca de la noi s-o lepadam”, se spune la slujba, la Sfanta Liturghie. Deci, grijile lumesti trebuie astupate cumva cu increderea in Dumnezeu si in bunatatea Lui, facandu-ne datoria, pentru ca daca nu-ti faci datoria, grijile se inmultesc si ingrijorarea creste. Dar exista si o grija pentru a deveni bun, o grija pentru implinirea voii lui Dumnezeu, grija de a trai corect, grija de a face ceea ce esti dator sa faci. Exista si griji mantuitoare, griji care te ridica, te angajeaza in viata sfanta, grija de a-ti implini datoriile pe care le ai prin situatia in care te gasesti. De exemplu, cineva care are familie, grija de copii, de a-i creste, de a-i educa frumos si bine, grija de a le da o inzestrare spirituala care sa-i pazeasca de necazurile vietii, pentru ca necazurile vietii vin de pe urma pacatelor. Ceea ce vrea Dumnezeu cu noi este ca in fiecare zi sa traim o viata frumoasa si linistita, o viata din care sa lipseasca ingrijorarea pentru lucruri pamantesti, dar in care sa se faca vadita grija de a-I sluji lui Dumnezeu si de a-I face voia Lui. Si in felul acesta omul este angajat spre bine si nu este asuprit de rau.




– Cum intelegeti cuvantul din Evanghelie „Sa nu ne ingrijim pentru ziua de maine” (Mt. 6, 34)?

– Il inteleg in sensul acesta: sa nu ne ingrijoram pentru ziua de maine, dar sa ne facem datoria in ziua de azi. Daca ne facem datoria in ziua prezenta, ziua de maine este rezolvata cu problemele care le-ar aduce daca nu ne-am implini datoria in ziua de astazi. Bineinteles ca toate acestea le avem in vedere cu gandul la Dumnezeu, care l-a facut pe om si cu posibilitatea de a se ingriji. Si chiar si cu posibilitatea de a se ingrijora. Dar Domnul Hristos vrea sa-l despovareze pe om de ingrijorarea pagubitoare si sa-l angajeze cu grija mantuitoare.


sursa



Va doresc o seara cu pace!


Liliana

4 comentarii:

  1. Daca am reusi sa ne rupem de grijile astea multe si apasatoare, ce bine ar fi! Eu incerc sa le las deoparte dar nu ma lasa ele...

    RăspundețiȘtergere
  2. O fi vorba de parintele Teofin Paraian? De fapt nu conteaza, importanta este lamurirea oferita. Extrem de util articolul intreg, din care ai citat.

    Cristina, iarta-ma ca ma bag in seama, dar indraznesc sa iti spun sa arati grijile tale Domnului, asa ca unui prieten de incredere. Lumea in care traim ne-a "invatat" sa dorim sa tinem totul "sub control", in permanenta. Sunt niste cuvinte standard pe care o folosim la tot pasul "everything is under control", pentru a ne simti in siguranta. Dar asta duce la autoamagire si la stress, este o capcana in care alegem sa cadem.

    Liliana, multumesc, si iarta-ma ca m-am bagat in seama sa raspund la un comentariu la tine acasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Alt lucru stiut si de neimplinit!
    Dar sunt bine spuse pentru a ne aduce aminte cat mai des posibil ca noi avem un alt scop in lumea aceasta....

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, da, este Parintele Teofil, am uitat sa sepcific...de fapt ti-ai dat seama Dana :)

    Nu este nici o problema. Iti multumesc eu pentru raspuns!

    Cris, Dana va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare