vineri, 8 iulie 2011

Sfintii Epictet si Astion



Sfintii Epictet si Astion sunt cei mai vechi martiri din tara noastra, atestati de izvoarele aghiografice. Ei au patimit in anul 290, ca urmare a persecutiei lui Diocletian (284-305). Sfintii Epictet si Astion au primit moartea martirica in cetatea Halmyris, vechea cetate crestina asezata pe malurile Dunarii ce se numea in antichitate "Almyra“.

Sfantul Epictet era originar din partile Rasaritului. A primit harul preotiei si s-a invrednicit de darul vindecarii orbilor, ologilor si a celor demonizati.

Sfantul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se converteste la crestinism in urma intalnirii cu preotul Epictet si impreuna cu acesta ajunge in cetatea Halmyris. Mai tarziu si tanarul Astion se invredniceste de darul facerii de minuni, tamaduind un indracit si facand sanatos pe un om ce cazuse de la inaltime si ramasese aproape mort.(sursa)



Mult-patimitorilor pentru Hristos, sfintilor mucenici Epictet si Astion, primiti acum aceasta rugaciune de la noi, cei ce plecam genunchii inaintea sfintei voastre icoane si precum ati luminat ochii orbilor si ati daruit vindecare slabanogilor, tot asa tamaduiti-ne si pe noi de toata neputinta trupeasca si sufleteasca. Paziti-ne de tot raul cel aducator de moarte trupeasca si sufleteasca si din tot necazul grabnic ne izbaviti, pe noi cei care cinstim pomenirea voastra si marturisim minunile pe care cu puterea Sfintei Treimi le savarsiti celor ce cu credinta canta lui Dumnezeu: Aliluia!






Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, rugati-va Bunului Dumnezeu sa ne izbaveasca de toate necazurile si primejdiile si sa dea iertare de pacate sufletelor noastre!




Liliana

Un comentariu:

  1. Frumoasa postare azi,cand se tine slujba Sf. Maslu!Cu genunchii plecati si rugaciunea pe buze si in suflet ne inchinam Sfintilor Mucenici Epictet si Astion si-i rugam sa ne vindece neputintele noastre sufletesti si trupesti!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare