sâmbătă, 19 martie 2011

Duminica Sf. Grigore Palama- teologul energiilor necreate

A doua duminicã din Postul Mare Biserica o consacrã pomenirii Sfântului Grigore Palama a cãrui importantã a fost decisivã în istoria Bisericii. Prãznuirea sa se leagã de prima duminicã din post pentru cã prin învãtãtura si viata sa, prin miscarea isihastã a cãrei promotor a fost, nu face altceva decât sã dezvolte chestiunile schitate odinioarã prin învãtãtura despre cinstirea icoanelor. În aceastã zi, Biserica îl cinsteste cu aceste cuvinte:



“Bucurã-te cel prin care a fost gonit întunericul!
Bucurã-te vestitorule al Dumnezeirii celei nezidite!
Bucurã-te vãditorule al celei zidite si nebune cu adevãrat!
Bucurã-te cel ce ai spus cã firea lui Dumnezeu este înãltime neajunsã!
Bucurã-te cel ce ai zis cã lucrarea Lui este adâncime care nu se poate lesne vedea!
Bucurã-te cã slãvirea lui Dumnezeu bine ai vestit-o!
Bucurã-te cã pãrerile fãcãtorilor de rele le-ai mustrat!
Bucurã-te luminãtorule, cel ce ai arãtat Soarele!
Bucurã-te paharule care dai bãuturã nemuritoare!
Bucurã-te prin care si-I pare rãu de rãul pe care L-a trimis asupra voastrã”
Bucurã-te prin care strãluceste adevãrul!
Bucurã-te prin care s-a întunecat minciuna!
Bucurã-te propovãduitorule al harului!” (Utrenie, icos).

Sfântul Grigore Palama (1296-1359) a rãmas în constiinta Bisericii ca teologul “energiilor divine necreate” sau, cum spune cântarea, “propovãduitorul harului”. Aceasta deoarece Grigore a apãrat si a afirmat împotriva detractorilor sãi cã prin harul dumnezeiesc se face unire noastrã cu Dumnezeu. Dumnezeu este într-adevãr absolut inaccesibil, înãltime neajunsã, adâncime care nu se poate lesne vedea, dar El lucreazã, Se reveleazã, se împãrtãseste, iar omul a fost creat pentru a participa la Dumnezeu, pentru a se uni prin harul Sãu cu El.


Experienta de credintã pe care o apãrã si care s-a impus în Ortodoxie este o experientã în egalã mãsurã bisericeascã si personalã, este o comuniune cu Dumnezeu în Hristos prin Duhul Sfânt la care putem ajunge în Bisericã ca Trup a lui Hristos. Este într-un anume fel o dobândire a constiintei învierii noastre prin Cel care a înviat( Olivier Clement).

Cunoasterea lui Dumnezeu ca fapt al experientei este proprie nu numai câtorva mistici, spune Sfântul Grigorie, ci tuturor celor care trãiesc în Hristos, adicã în deplinãtatea vietii bisericesti a Sfintelor Taine: “Cum sã nu-i lumineze El pe cei ce se împãrtãsesc cu vrednicie cu raza divinã a Trupului Sãu, care este în noi, luminându-le sufletele asa cum a luminat trupurile ucenicilor pe muntele Tabor? Cãci atunci acel trup, izvor al luminii harului nu era încã unit cu trupurile noastre; El lumina din afarã pe cei ce se apropiau de El cu vrednicie; dar astãzi, pentru cã El este amestecat cu noi si existã în noi, El lumineazã sufletul dinlãuntru.”(Sfântul Grigore Palama).


Devenit arhiepiscop al Tesalonicului Sfântul Grigore predica practic în fiecare zi, recomanda tuturor lectura si studiul Scripturilor, sublinia importanta comunitarã a Liturghiei de duminica, propovãduia împãrtãsirea aproape zilnicã si chiar ajunge sã schiteze un soi de sociologie crestinã, spunând cã Hristos a restabilit unitatea umanã astfel încât toti oamenii, chiar dacã o stiu sau nu, sunt consubstantiali, nu numai asemãnãtori, ci o singurã fiintã, o singurã viatã în Hristos (Olivier Clement).


Triumful doctrinei Sfântului Grigore în secolul al XIV-lea în sânul Bisericii a fost socotit ca un triumf al teologiei Întrupãrii. Prãznuit pe 14 noiembrie, ziua mutãrii sale la cele vesnice, pomenirea sa în a doua duminicã din post este socotitã ca o a doua Biruintã a Ortodoxiei.


sursa aici

Va doresc o dumineca cu pace!
Liliana

2 comentarii:

  1. In seara asta la sfarsitul emisiunii de la radio cu par. nostru duhovnic s-a pomenit despre acest mare teolog. Sf. Grigorie Palama. Aici, am aflat mult mai multe si ma bucur mult ce am citit. O duminica frumoasa! Amalia

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ti-a folosit, draga Amalia!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare