sâmbătă, 29 ianuarie 2011

"Sa primim calauzire si insuflare de la Sfintii din vremurile apropiate de noi"

Zilele acestea am recitit viata Sfantei Iuliana Lazarevskaia si am primit mangaiere, intarire si bucurie. Cu atatea harisme a fost impodobita viata acestei minunate Sfinte incat a fost numita pe buna dreptate "reazemul si dreptar al vieţuirii creştine în familie".

E foarte important sa nu ne lasam dusi de starea proasta care ne cuprinde, sa ne miscam cumva, sa recitim macar ceva ce ne insufla odinioara. Iar Parintele Serafim Rose spunea cat este de important ca noi, cei din urma crestini, “sa primim calauzire si insuflare de la Sfintii din vremurile apropiate de noi"



Iata cum descrie fiul ei viata de rugaciune a mamei sale din acea vreme: "din copilarie fericita Iuliana fusese obisnuita sa se roage lui Dumnezeu vreme indelungata in fiecare seara si sa faca o suta de metanii sau mai mult, si apoi isi ingaduia sa doarma; tot asa, sculandu-se din somn, in fiecare dimineata se ruga mult lui Dumnezeu; si ii arata si sotului ei cum sa faca la fel, caci zice Apostolul Pavel: Ce stii femeie, de iti vei mantui barbatul? (I Cor. 7,16); si acelasi lucru il zicea si ea barbatului."


Uneori de-a lungul indelungatei lor casnicii, sotul ei era plecat cate 2-3 ani in slujba tarului. In acele rastimpuri, Iuliana isi sporea nevointele ascetice. Se ruga mai mult si isi petrecea noptile brodand pe ascuns lucruri ce urmau a fi vandute spre a-i ajuta pe saraci ori in folosul bisericilor.

In timpul zilei chivernisea cu osardie gospodaria si se ingrijea de vaduve si de orfani ca o adevarata mama. Pe langa acestea, Sfanta Iuliana a nascut 10 baieti si 3 fete. Sase dintre copii au murit in pruncie, dar ceilalti sapte au fost crescuti de ea. Chiar cu atatea raspunderi, era in stare sa faca multe fapte bune. De pilda, pe cand inca ii mai traiau socrii, tinutul lor a fost lovit de o foamete si molima. Iuliana se prefacea ca vrea sa manance mai mult, astfel ca in timpul foametei a putut sa imparta hrana fara vreo plata. In timpul molimei ea a ingrijit in taina cu mainile ei pe cei atinsi de boala - desi cei mai multi oameni, temandu-se de molipsire, nu se apropiau de bolnavi.

Viata Sfintei Iuliana Lazarevskaia aici


Bucură-te, dreptar al vieţuirii creştine în familie!
Bucură-te, ocrotitoare a orfanilor şi a copiilor lipsiţi de dragostea părintească!


Bucură-te, că ai arătat că familia e drum spre rai!
Bucură-te, că în lume ai trăit ca şi cum nu ai fost din lume!



Va doresc o duminica linistita!
Liliana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare